Foto: Manifestació contra la contaminació del aire 14 de febrer de 2020 a Barcelona [Gunnar Knechtel]

L’exposició ‘Catalonia in Venice – air/aria/aire’ formarà part de l’Evento Collaterale de la Biennal d’Arquitectura 2021 i està comissariada per l’arquitecta Olga Subirós i ideada per l’estudi 300.000 Km/s. L’Institut Ramon Llull ha explicat que el projecte reflexiona entorn del tema central de la Biennal, ‘Com viurem junts?’, amb una investigació sobre l’aire.

La mostra destaca el paper de l’arquitectura i l’urbanisme en el context del canvi climàtic i la crisi de salut pública. El projecte investiga sobre la contaminació atmosfèrica i com afecta les persones. L’exposició proposa una immersió en l’experiència de la contaminació de l’aire amb una gran instal·lació multisensorial.

El punt de partida de l’exposició és l’estudi de la ciutat a partir de l’aplicació de les tecnologies digitals per a l’anàlisi de dades massives, enteses com una eina inestimable per a l’apoderament ciutadà i per als arquitectes que poden dissenyar ciutats més sostenibles, saludables i justes. La mostra posa el focus en l’anàlisi de dades massives al servei de la ciutadania i identifica accions dirigides a repensar el disseny urbà i la necessitat d’accés a dades obertes.

El Llull ha destacat que el projecte és “particularment pertinent en el context de la crisi sanitària de la covid-19. Nombrosos estudis han vinculat la contaminació de l’aire amb una major incidència de casos de la covid-19 en zones urbanes, un fet que dona suport al dret a respirar aire net en què es basa aquesta proposta”.

300.000 KM/S

300.000 Km/s, estudi d’arquitectura especialitzat en anàlisi de dades urbanes per a nous reptes urbans, presentarà en la mostra els resultats d’un treball de creació de noves cartografies sobre la ciutat de Barcelona i Catalunya a partir de l’anàlisi de dades arquitectòniques, urbanístiques, atmosfèriques i de la salut. Un aspecte de la investigació de 300.000 Km/s és que s’ha dut a terme amb la participació activa d’experts de la comunitat científica i del sector públic de Catalunya.

Les cartografies elaborades per 300.000 Km/s inclouen des de dades de l’Agència Espacial Europea (ESA), fins a models numèrics de diversos grups de recerca públics i privats de Catalunya, com per exemple: és el cas de CALIOPE-Urban, un treball de simulació de la contaminació de l’aire realitzat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC); el model predictiu de l’empresa Lobelia Earth; les dades de les xarxa d’estacions meteorològiques de la Generalitat de Catalunya i estudis d’impacte en la salut de l’institut ISGlobaly de l’Agència de Salut Pública de l’Ajuntament de Barcelona.

Olga Subirós, que és també l’autora de la conceptualització de l’arquitectura de l’espai expositiu, proposa una experiència immersiva de gran format, que acosta els visitants a tres aspectes de la contaminació de l’aire: la seva materialitat, la seva aparent invisibilitat i el seu impacte en les nostres ciutats. Una gran instal·lació audiovisual presenta les vulnerabilitats, els impactes i les oportunitats que es desprenen de la investigació de 300.000 Km/s i que donen pautes per a un planejament urbà sostenible i saludable.

La instal·lació pren una altra dimensió, particularment sensorial, amb la participació de la cantant i compositora Maria Arnal que interpreta una ària inèdita pròpia que omplirà l’espai expositiu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram