El comunicador catalanoveneçolà Luis Carlos Díaz, detingut la tarda de dilluns a Caracas en el marc d’una investigació pel massiu tall elèctric que va afectar el país el passat dijous, ha estat alliberat pel Servei Bolivarià d’Intel·ligència (Sebin) amb mesures cautelars, segons ha informat el gremi de periodistes de Veneçuela. Díaz, fill de mare catalana i pare veneçolà, està imputat per instigació a delinquir i haurà de presentar-se davant tribunals cada vuit dies. Des de fa cinc anys, els seus pares es van instal·lar a Barcelona fugint del règim de Chávez.

Díaz treballa per a la cadena local Unión Radio. Havia estat arrestat dilluns per membres del SEBIN quan es desplaçava en bicicleta per un barri del nord-est de Caracas cap a casa, segons ha informat en un comunicat el Programa Veneçolà d’Educació-Acció en Drets Humans (Proveeixi). A la matinada de dimarts, quatre patrulles del Sebin es van presentar a casa seva, amb ell emmanillat i una ordre de violació.

Segons fonts del SEBIN, Díaz seria processat per “delictes cibernètics”. La seva esposa, Naky Soto, va assegurar poc després de la detenció del seu marit que “ell no és un hacker (pirata informàtic) sinó una persona que forma usuaris de les xarxes socials, que els fa usuaris molt més eficaços”. Durant el registre a la casa li van ser decomissats quatre telèfons mòbils, tres ordinadors portàtils i un disc dur a més de diners en efectiu.

Díaz és el quart periodista detingut a Veneçuela en menys d’un mes. La setmana passada, el nord-americà Cody Weddle va ser arrestat breument i després deportat. Díaz té prohibit participar en concentracions i fer declaracions als mitjans del seu cas, però sí que pot fer servir les xarxes socials. A més, no pot abandonar el territori sense autorització i no podrà declarar sobre el seu cas mentre duri el procés.