
L’escriptora catalana Manuela Miralles, aquesta setmana, a Barcelona [Foto: Joanna Chichelnitzky]
Fa tres anys va decidir fer les maletes i viatjar fins a Buenos Aires (Argentina) de vacances. “Vaig endur-me alguns textos que havia escrit a Catalunya amb el propòsit de lliurar-los a alguna editorial. I així ho vaig fer”, reconeix. De tornada a Catalunya, l’editorial argentina Dunken va trucar Miralles per acceptar-li la proposta de publicar-li el seu primer llibre de poesia. Així va néixer Nómada.
Més enllà de l’Atlàntic Miralles va trobar l’oportunitat que mai ha tingut a Catalunya. “Com a poetessa i artista, Argentina em fa vibrar amb l’escriptura i amplificar les meves emocions”, assegura. “És el lloc del món on m’he retrobat amb mi mateixa”, afegeix. Nómada transcorre a Buenos Aires: “despullo la ciutat des d’una mirada catalana”, afegeix.
En els seus poemes, l’escriptora reconeix que “despullo Buenos Aires des d’una mirada catalana”
Per culminar el projecte de Nómada, Miralles va haver de tornar, novament a Buenos Aires. “Els textos els he escrit a Barcelona, però les emocions que expresso venen de l’Argentina”. A distància i en línia va anar cuinant el seu llibre. Un cop va aterrar a Buenos Aires -el 2023-, l’escriptora catalana va tenir la recompensa de veure’l imprès. L’altra recompensa gegant va ser participar en la Feria internacional del Libro de Buenos Aires.

Foto: Joanna Chichelnitzky
Després de complir els requisits de l’editorial, Miralles va picar la porta del Casal de Catalunya de Buenos Aires. “Des del primer dia em van obrir les portes i em van donar totes les facilitats”, destaca. I també va presentar el seu llibre a càrrec d’Adriana Rodríguez, directora cultural del casal. Com a agraïment, Miralles s’ha associat al casal català. Després de Buenos Aires, també ha pogut compartir el seu llibre en presentacions als casals catalans de Rosario, Córdoba i San Pedro.
I d’una oportunitat a una altra. Així, Adriana Rodríguez, que és la propietària de l’editorial Almaluz li fa una altra proposta llaminera: escriure un segon llibre de poemes. “Després de conèixer Buenos Aires, vaig voler visitar i descobrir altres racons d’Argentina en un nou viatge. Volia empeltar-me més d’Argentina”, recorda Miralles. Així és com sorgeix El verso mínimo. “Ha estat un treball més intens i elaborat”, explica.
Desencís amb la delegació catalana
Miralles ha presentat aquest 2025 El verso mínimo a Buenos Aires. La presentació més especial va ser durant la darrera la Feria internacional del Libro de Buenos Aires amb la presència de més de dues-centes persones. Així i tot, l’escriptora catalana tenia una il·lusió: presentar el seu llibre a la seu de la delegació del Govern al Con Sud. “Vaig enviar la petició al delegat Josep Vives, però me la va refusar”, assegura.
Ha presentat els seus llibres a la Feria del Libro de Buenos Aires i en casals catalans, però no ho ha pogut fer a la seu de la delegació del Govern
Coincidint amb la festivitat de Sant Jordi, Miralles va lliurar gratuïtament un centenar d’exemplears del seu primer llibre Nómada. “Soc catalana i considero que les delegacions han d’obrir-nos les portes. Soc conscient que no soc una escriptora mediàtica, però la meva catalanitat la porto a tot arreu. Em dol el tracte que he rebut per part de la delegació del Con Sud”.
Ara, l’escriptora catalana viu amb un peu a Barcelona i l’altre a Buenos Aires. Des de fa unes setmanes ja està cuinant un nou projecte editorial: la seva primera novel·la. “M’endinso en un terreny completament desconec. Jo estic avesada a la poesia i no pas a la novel·la”, se sincera. La novel·la s’inspirarà, també, amb l’Argentina. Després de l’estiu, Miralles presentarà els seus llibres a Barcelona sense perdre de vista Argentina.

Foto: Joanna Chichelnitzky
Ester Flores, des de Cuernavaca: “Pintar a Mèxic ha estat una experiència extraordinària”