La periodista catalana Mar Sifre viu a Itàlia com a voluntària [Foto: Mar Sifre]

La periodista Mar Sifre (Martorell, 1998) viurà fins el mes de juny a Nàpols (Itàlia), on està gaudint d’una plaça de voluntària amb l’European Solidarity Corps, un programa que impulsa la Comissió Europea i que s’adreça a joves d’entre 18 i 30 anys.

A Itàlia, Sifre està vivint la seva primera experiència lluny de casa i s’ha convertit en un dels joves d’arreu del continent que ofereix el seu temps en projectes, sobretot, de caire social. “Vivint a l’estranger he après a valorar el que tinc a casa”, reconeix Sifre a Exterior.cat, que ja suma cinc mesos a Itàlia.

Ubicada al barri de San Giovanni de Nàpols, impulsa la vida al barri i fa que els seus veïns coneguin i aprofitin els recursos que tenen més a prop. La martorellenca explica que els projectes que estan posant en marxa s’adrecen tant als joves com a la resta de napolitans, però fan un pas més enllà, “intentem que els joves tinguin oportunitats més enllà del que proporciona el barri”.

Creixent com a voluntària

La seva tasca com a voluntària és d’unes cinc o sis hores al dia i poc a poc ha anat descobrint quines són les inquietuds i dificultats de la ciutat. El transport públic, ha afirmat, és un dels seus cavalls de batalla. Ella mateixa ho ha viscut en primera persona i és que la manca d’horaris regulars i la poca freqüència de pas dificulta la connectivitat de la ciutat.

Forma part d’un programa de voluntariat europeu: “és una gran oportunitat per viure fora, sostenible i sense gaire estrès”, subratlla la periodista

El programa European Solidarity Corps implica els voluntaris joves a prendre part en projectes beneficiosos per a la comunitat i és una iniciativa a la qual Sifre va arribar-hi a través d’un amic que va viure’l a Bremen (Alemanya). “Aquest voluntariat és una cosa que s’explica molt poc i jo ho vaig saber per amics de la universitat, sinó no hagués sabut que tenia aquesta oportunitat”, explica, recordant que és una molt bona experiència.

Sobre el paper de la Comissió Europea en aquest camí, la martorellenca reconeix que s’ha sentit molt recolzada: “no és només que vagis a un altre país i vagis a buscar feina, sinó que t’acompanyen, és el primer cop que visc sola i fora del meu país i només m’haig de preocupar de no gastar massa”.

Periodisme i feminisme

La periodista del Baix Llobregat defensa el feminisme i treballa perquè cada cop arribi a més persones, però creu a Nàpols hi ha trobat alguna pedra a la sabata. “Una ciutat que tolera el feminisme no pot tenir com a Déu a Maradona, partint d’aquesta base”, tot i que també admet que ha après a “relativitzar-ho” i a entendre que cada país té ritmes diferents.

Sobre la seva tornada, ja encara el tram final del programa de voluntariat i ho té clar, “m’he proposat aprofitar bé el temps”. Sifre no dubta en recomanar seguir aquest programa, “és una gran oportunitat per viure fora, sostenible i sense gaire estrès; de vegades no som conscients de les oportunitats que dona la UE”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram