
La badalonina Nataxa Garcia s’ha integrat a la vida africana [Foto: Nataxa Garcia]
Garcia sempre ha estat lligada al món audiovisual. Durant 15 anys va treballar a l’edifici de Mediapro a Barcelona, primer com a auxiliar per a sèries d’El Terrat i després com regidora de plató per a programes de beIN Sports.
Treballant a Catalunya va haver de viatjar arreu del món cobrint diverses competicions esportives. “Conèixer món treballant fa que em senti una privilegiada”, explica la badalonina a Exterior.cat. De les experiències laborals a l’estranger destaca una competició de golf al Marroc i la Copa Àfrica de futbol a Egipte.
“Després de 50 dies a Egipte, un company de feina em va oferir la proposta d’anar a viure i a treballar a Kenya. Feia molt temps que exercia com a cap de muntatge i em sentia un pèl estancada. Per això vaig acceptar el repte”, confessa Garcia, qui té una excedència amb Mediapro.
Recorrent estadis
Un cop establerta a Nairobi -la capitat de Kenya-, la badalonina forma part de l’equip de producció dels partits de la lliga del país africà. “Soc l’única dona blanca en un estadi de futbol a Kenya”, rebla. A més de Kenya, també ha treballat per a diferents produccions esportives en altres països africans.
En els mesos vinents, Garcia té previst seguir treballant a l’Àfrica. I té la mirada posada al Camerun, on el gener vinent tindrà lloc una nova edició de la Copa Àfrica. Un dels grans hàndicaps a l’hora de treballar és la mobilitat. “Per recórrer 10 kilòmetres fins a l’estadi pots arribar a trigar tres hores!”, diu.
Després d’una primera etapa a la capital Nairobi, Garcia i la seva parella -a més del seu gos- s’han traslladat a la costa. “Soc mediterrània, necessitava el mar a prop meu per viure. Aquí la vida es fa a l’exterior”, reconeix. Viuen en una casa coberta de macuti, un dels elements tradicionals de construcció del país.

Foto: Nataxa Garcia
Enamorada de l’Àfrica
En la seva estada a Àfrica li ha permès perfeccionar el nivell d’anglès i fer un tast de la llengua autòctona a Kenya, el suajili. “A Kenya hi ha tantes llengües com tribus, gairebé. N’hi ha moltes!”, subratlla. De la convivència amb la comunitat, Garcia ha detectat racisme. “Històricament els blancs han fet mal a l’Àfrica. Per a ells, els blancs escenifiquem diners i poder, això genera odi i racisme. El que més m’impacta és la corrupció i la inseguretat, a les nits és impossible sortir sola pels carrers”, admet.
Així i tot se sent enamorada de l’Àfrica: “tot i les grans mancances humanitàries que hi ha, a la gent sempre la veus amb un somriure. M’agradaria ser mare i que el meu fill o filla cresqués en tots els valors que transmet l’Àfrica, que fos més conscient del que es viu en el primer món”, confessa.
Més enllà de la seva feina, Nataxa Garcia també ha potenciat el seu vessant més cooperant. “Faig de voluntària, sobretot en aquelles noies que pateixen l’ablació”, diu. El seu vincle amb la comunitat és participatiu, tot i que “fer amistats és complex”, apunta.
La badalonina no es planteja una tornada a Catalunya. “Trobo molt a faltar la vida de Barcelona, la família i els amics, i molt més ara en època de pandèmia”, subratlla. La seva prioritat és seguir creixent a l’Àfrica: “vull seguir vivint a Kenya uns anys més perquè aquest continent és meravellós. Cada cop que tinc l’oportunitat de viatjar m’adono més de tot el que genera aquesta terra que t’atrapa”, rebla.