Una parella, en ple procés de canvi d’habitatge [Foto: Freepik]

Estem satisfets amb el nostre lloc de residència? I amb el nostre habitatge? D’acord amb l’estudi “Satisfets amb la nostra Llar” elaborat pel Grup Mutua Propietarios, encara que tinguéssim l’oportunitat de canviar de residència, un 60% dels catalans assegura que desitjaria continuar vivint a Catalunya, mentre que un 33% estaria obert a nous destins, majoritàriament a Europa (18%).

L’estudi, que aprofundeix en les percepcions dels catalans entorn al tipus i a la ubicació del seu habitatge, i als seus desitjos de cara a un futur, destaca que els catalans més satisfets amb el seu lloc de residència són els barcelonins (91%), seguits dels gironins, els lleidatans i els tarragonins, tots ells amb un 89%

No obstant això, encara que mudar-nos a un altre país s’observa com una opció llunyana, succeeix el contrari si ens plantegen el trasllat a una altra comunitat autònoma. En concret, 6 de cada deu (61%) catalans triaria una altra regió per a viure, sent les més desitjades Andalusia -11%-; País Basc -9%-; Illes Balears -9%-; Illes Canàries -7%.

I és que, els catalans tenim clares les nostres preferències en quant al tipus d’hàbitat: a un 25% li agradaria viure en una petita o mitjana ciutat; un 23% es decanta per la costa; el poble és l’opció triada per a un 18% dels catalans; a un 11% l’atrau el camp i només un 9% li agrada el centre de la gran ciutat, o les afores (8%).

“La qualitat de l’habitatge, l’entorn i la interacció social són tres dels factors més importants a l’hora de determinar el grau de satisfacció residencial i, en aquest aspecte, podem afirmar que els catalans estan molt satisfets amb la seva llar”, explica Laura López Subdirectora General d’Estratègia, Clients i Canales Alternatius del Grup Mutua Propietarios. Segons l’estudi, un 33% dels catalans els agrada viure allà i no es mudarien de la regió.

Sis de cada deu canviaria la seva residència a una comunitat autònoma d’Espanya

Estem els catalans predisposats a canviar d’habitatge? D’acord amb l’estudi “Satisfets amb la nostra Llar”, un 29% afirma que és segur o probable que canviï d’habitatge en els pròxims anys i, en aquest punt, l’edat és el principal element promotor del canvi, sent els menors de 35 anys els que en una major proporció confirmen que ho faran.

Així mateix, altres elements que impulsen un potencial canvi d’habitatge són el tipus de tinença. En concret, més del 50% de les persones que estan de lloguer afirmen que es mudaran en els pròxims anys, igual que els qui habiten en habitatges més petits.

Entre els motius d’aquest canvi destaquen la cerca d’una nova localitat (44%) i el desig de comptar amb un habitatge més gran (39%). En quant al tipus d’habitatge, mentre que les persones que viuen en habitatges unifamiliars no canviarien de tipologia, prop de la meitat de les que viuen en habitatges col·lectius (46%) si desitgen mudar-se a un habitatge unifamiliar.

“El camp de la satisfacció residencial és ampli i té diverses àrees d’estudi vinculades a àmbits com l’arquitectura, l’urbanisme, la psicologia o la sociologia que, en el seu conjunt defineixen el nostre grau de complaença amb el nostre hàbitat”, conclou Laura López del Grup Mutua Propietarios.

Descobreix quines són les destinacions turístiques dels catalans per aquest estiu
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram