El director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda [Foto: IRL]

La presència de la llengua i la cultura catalanes a l’escena internacional va créixer durant el 2023, un fet que es constata amb un increment d’activitat en totes les àrees de l’Institut Ramon Llull. Prova d’això és que durant l’any passat va haver-hi, entre altres, un augment del suport a la traducció, la presència en més fires literàries d’àmbit internacional o l’impuls d’estudis catalans a l’exterior, a més d’una aposta ferma pel talent català amb un increment d’actuacions artístiques arreu del món, i el foment de la creació a través d’un nou programa de residències.

Així, el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda ha assegurat que “amb el suport del Departament de Cultura i en la línia d’assolir el 2% en Cultura, hem pogut treballar amb més pressupost que mai i això ha permès desplegar una major activitat que en anys anteriors en totes les àrees”. Del 2023, Almeda ha subratllat “l’augment de les traduccions de literatura catalana. Les escriptores catalanes generen impacte i repercussió al món, tenen molt interès i són publicades en algunes de les principals editorials internacionals”.

Creix la traducció d’obres en català a d’altres llengües, a més de l’obra il·lustrada i el còmic

En l’àmbit de la literatura, l’Institut Ramon Llull ha tingut un creixement de sol·licituds en totes les seves línies de subvencions (traducció, obra il·lustrada i promoció), amb un total de 422 subvencions atorgades, un 37% més que l’any anterior. De les subvencions atorgades, destaquen la traducció d’obres en català i occità a d’altres llengües -un 8% més que al 2022- consolidant la traducció de la literatura infantil i juvenil. També destaca una ferma aposta per l’obra il·lustrada i el còmic -amb 135 subvencions, un 48% més que al 2022-.

El 2023, l’Institut Ramon Llull va ser present en dotze fires literàries internacionals: Bolonya, Seattle, Londres, Frankfurt i Guadalajara, com a més representatives.

El nou programa de residències va permetre impulsar fins a 11 residències literàries durant el 2023 -un 40% més que en anys anteriors-. És fruit d’una nova aposta de l’Institut Ramon Llull i un pas endavant en l’aposta pel foment de internacionalització de la creació contemporània. Així, Faberllull Olot va acollir 216 professionals de 33 països a través de 13 residències temàtiques i FaberAndorra va acollir 6 professionals, de 5 països.

Foto: IRL

Més de 3.500 actuacions catalanes
El talent català ha tingut més presència internacional que mai amb un total de 3.523 actuacions artístiques arreu del món, xifra que suposa un increment del 21% respecte el 2022. Així, l’IRL ha facilitat la participació destacada d’artistes catalans i balears i ha donat suport a gires internacionals de projectes fets a Catalunya.

L’Institut també ha coorganitzat la participació catalana a algunes de les biennals i festivals de més prestigi del panorama internacional, a més de coorganitzar esdeveniments internacionals amb institucions locals.

Pere Almeda: “La internacionalització de la cultura catalana té un nou repte: el Sud-est asiàtic”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram