Font: Escriptors.cat

Aquest dilluns, el Château Mairie de Roissy-en-Brie recordarà l’exili d’un grup d’una d’escriptors i intel·lectuals catalans, 80 anys després. Entre 1939 i 1940 la població francesa va acollir, entre d’altres, Mercè Rodoreda i un grup d’integrants de la Cobla Ciutat de Sabadell. El grup de catalans, format per una cinquantena de persones, va emigrar el 29 de gener de 1939.

El 2008, Quim Torra i Jaume Ciurana van publicar El bibliobús de la llibertat, que recull el dietari de Miquel Joseph, un funcionari de la conselleria de Cultura de la Generalitat que va facilitar l’exili a aquest grup d’escriptors i els seus familiars.

En aquest llibre s’explica que “aquell bus simbolitzava la fugida, la por i el caos en sentir les tropes franquistes trepitjant-los els talons, també va portar al darrere unes tensions i neguits entre grups d’escriptors i intenl·lectuals que s’arrossegarien durant l’exili”.

L’endemà del bibliobús va sortir un altre comboi, un camió del Servei d’Assistència Social, “descobert, tronat i desmanegat”, expliquen Ciurana i Torra. En el trajecte fins a Roissy-en-Brie, la comitiva catalana va fer parada a Bescanó, Olot i Agullana.

En aquest exili hi van ser-hi Rodoreda, Obiols, Benguerel, Pere Quart, Agustí Bartra, Anna Murià, Trabal, Montanyà, Calders i Jordana. Després, l’embat de la guerra els va dispersar i una part d’ells va travessar l’Atlàntic.

En l’acte, previst aquest migdia, hi assistirà la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. És previst que s’hi col·loqui una placa commemorativa amb els noms dels escriptors catalans que van ser acollits a Roissy-en-Brie, de 1939 a 1940.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram