Font: Tiendas Llobet

Aquest mes de juliol s’han complert 85 anys que Francisco Llobet Matalonga va fundar una empresa de venda de teles i teixits que actualment és Tienda Llobet, situada a Alajuela -la segona ciutat més gran de Costa Rica-. L’empresa s’ha convertit en una de les referents especialitzada en la venda al detall i a l’engròs. Comercialitza teixits, calçats i articles per a la llar, entre d’altres. D’un antic colmado català a un mall sota la influència de tants anys convivint a l’Amèrica Llatina.

El 1930 al carrer cèntric de Gràcia de Sabadell (Vallès Occidental) un jove Francisco Llobet treballava en una empresa de filatura i teixits. Comerciant de cap a peus, es va dedicar a la importació de casimirs (vestits de festa) i Llobet va decidir emigrar a Costa Rica. Així, el jove comerciant català va aterrar a Alajuela amb ganes de créixer professionalment. Després de viure dos anys allunyat de la seva família, l’any 1934 decideix fer un viatge d’anada i tornada a Catalunya. Juntament amb la seva dona, Teresina Comadrán, i els seus fills, decideixen establir-se a Alajuela.

Així, l’estiu d’aquell any la família Llobet Comadrán obre per primera vegada el magatzem i una petita botiga en un local al mercat d’Alajuela, a la calle 4 de la ciutat. “Era una botiga molt petita, molt semblant a la que treballava el meu avi a Sabadell”, diu a Exterior.cat, María Pilar Llobet, néta del fundador de l’empresa. Prova d’això és que 9 anys més tard i en ple creixement del negoci, Llobet adquireix un nou local, a la cantonada de l’avinguda central de la calle 4, on s’hi manté actualment.

Els primers 20 anys de negoci serveixen per consolidar els productes que Llobet ofereixen a la població d’Alajuela. Tan és així que, segons explica María Pilar, “vam ser la primera empresa familiar que va adherir-se a la Cámara de Comercio de Costa Rica”. L’any 1955, mor el fundador Francisco Llobet fruit d’una llarga malaltia però els seus fills -Juan i José- agafen més responsabilitats mantenint l’esperit comercial que els havia inculcat el seu pare.

Durant els anys següents, els fills de Llobet continuen enfilant el negoci. Des de l’àmbit més social i lúdic, José Llobet Comadrán és nomenat president de la Casa de España de Costa Rica i, uns anys més tard, és distingit per la Casa Reial espanyola per la seva trajectòria professional. “El Rei Juan Carlos I li va entregar una medalla d’honor aquí, a Costa Rica”, recorda la seva filla María Pilar.

Un dels fills del fundador, José, era un gran aficionat al futbol i es converteix en el primer soci internacional del Centre d’Esports Sabadell, qui manté un lligam amb l’entitat arlequinada. Aquest testimoni l’ha recollit un dels seus fills, Javier, qui , segons explica la seva germana María Pilar “quan visita Sabadell no perd l’oportunitat per visitar la Nova Creu Alta i veure un partit del conjunt vallesà”. Els Llobet sempre que poden viatgen fins a Catalunya per visitar part de la família que viu entre Sabadell i Barcelona.

NOMS PER MANTENIR LES ARRELS

La incorporació a l’empresa de la tercera generació familiar obre una nova etapa a partir de l’any 1975 que viu diverses ampliacions fruit de l’adquisició de terrenys a tocar. Unes actuacions que ratifiquen la forta presència de Tienda Llobet en un lloc cèntric i estratègic de la ciutat. “Tots els espais de l’empresa tenen noms lligats a Catalunya”, diu María Pilar. Així, l’edifici adquirit en la primera ampliació s’anomena Sabadell, recordant el nom de la ciutat que va veure néixer el fundador.

L’edifici de divisió de venda a l’engròs -que actualment s’ubica la secció d’home de la botiga- es va adquirir poc abans d’un edifici de cinc plantes batejat amb el nom de Magallanes, en memòria al vaixell que l’any 1934 havia viatjat la família Llobet Comadrán fins a Costa Rica. Finalment, l’any 1994 es va estrenar l’edifici més gran de la companyia batejat amb el nom de Barcelona. O fins i tot l’aparcament reservat als clients que s’anomena La Rambla.

L’any 2005 mor un dels fills del fundador, José Llobet. Juntament amb la seva esposa Yenni -que actualment té 97 anys- van tenir sis fills. “Quan va morir el meu pare es va portar a terme una separació de béns”, subratlla María Pilar. Així, tots els fills excepte l’hereu Francisco passen a ser accionistes de l’empresa. La incorporació a l’empresa de la quarta generació dels Llobet ha permès donar un nou impuls comercial amb l’adquisició d’un nou immoble -el Mall a la Plaça Grècia- i la venda a l’engròs que permet distribuir els seus productes a Costa Rica.

Durant aquests 85 anys de recorregut són moltes generacions de ciutadans d’Alajuela que han treballat a Tiendas Llobet. “Molts dels treballadors, ja jubilats, sempre s’apropen per la botiga. Tots som una gran família”, diu María Pilar. Actualment, a l’empresa hi treballen membres de la tercera i la quarta generació que tenen un gran pes en la direcció i, fins i tot, una integrant de la cinquena: “durant l’estiu, la meva néta Melisa s’ha incorporat en la gestió de les xarxes socials”, afegeix.

Font: Tiendas Llobet

AMB VOCACIÓ DE SERVEI

El vessant social sempre ha format part de l’ADN dels Llobet. En la inauguració de l’establiment, l’any 1945, la direcció va promoure un espectacle de balls tradicionals per amenitzar la festa. La recaptació va anar dirigida a Creu Roja d’Alajuela. “Aquella recaptació va servir per comprar la primera ambulància de Creu Roja de la ciutat i se li va posar el nom de la meva àvia, Teresina”, recorda.

L’any 1952, els germans Llobet Comadrán van fundar l’Asociación Empresa Llobet que va ser pionera en el moviment de solidaritat a Costa Rica. Gairebé 40 anys més tard, l’esperit social de l’empresa fa un pas més amb la creació d’una fundació que portarà el nom de Santa Teresa, en honor a Teresina, l’esposa del fundador. María Pilar assegura que “la meva mare Yenni ha tingut un paper rellevant en el suport a les institucions de la comunitat. Així hem promogut, entre d’altres, la posada en marxa de la residència de gent gran a Alajuela”.

El 2019 Tienda Llobet compta amb 250 empleats i comercialitza els seus productes a Costa Rica. A més s’ha fet un lloc en els mercats dels Estats Units, Sud-amèrica i la Xina. Un exemple més que l’emprenedoria catalana no té límits i que el model de negoci familiar es manté fort a milers de kilòmetres del cor de Sabadell. El llegat del jove Francisco camina amb solvència cap al centenari.