Bangkok és la capital i la ciutat més poblada de Tailàndia. Històricament va ser un petit punt comercial a la desembocadura del riu Chao Phraya durant el Regne d’Ayutthaya i en els últims dos-cents anys, Bangkok ha crescut fins a arribar a ser el centre polític, social i econòmic, no només de Tailàndia, sinó de tot Indoxina i el sud-est asiàtic.

La seva influència en l’art, la política, la moda, l’educació i l’entreteniment, així com en el món dels negocis, han convertit Bangkok en la ciutat més cosmopolita. Té una població de més de 9 milions d’habitants, i si es té en compte tota l’àrea del gran Bangkok, supera els 13 milions de persones.

Aquests dies, a Bangkok s’hi ha aplegat un grup de residents catalans que es reuneixen dos cops l’any: per Nadal i la Diada. El lloc de trobada és el restaurant Barcelona Gaudí, dels germans Bartés. La trobada va servir per mantenir la tradició de cagar el Tió.  “És una ciutat molt gran i, la distància fa que sigui impossible veure’ns com ens agradaria”, explica a Exterior.cat, Albert Bosch, qui viu a Tailàndia prop de quinze anys.

Bosch va aterrar a Bangkok poc abans del tsunami per exercir com a professor d’anglès en una escola de Secundària de Tailàndia. “Ara en faig també d’espanyol i he arribat a fer dos cursos monogràfics de català en una universitat!”, rebla. A més de professor també treballa intèrpret per traduït conferències en anglès a l’espanyol.

“Segurament som molts catalans més vivint a Tailàndia, però per a la majoria acaba sent un lloc de pas”, admet Bosch. Aquest aspecte fa que la comunitat catalana no trobi l’encaix perfecte per posar en marxa un casal català a Bangkok. “Malauradament no en tenim”, afegeix.

L’única associació formalitzada és l’ANC Tailàndia. Des de fa uns anys, un grup de catalans partidaris a la independència de Catalunya van impulsar aquest col·lectiu per reivindicar els drets i llibertats del país. El 2013, un grup de catalans va participar en la Via Catalana en l’11 de setembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram