Font: El barceloní Xavier Martorell és el president del Club Català de Negocis, a Ciutat de Mèxic [cedida]

Xavier Martorell (Madrid, 1963) és advocat i el president del Club Català de Negocis, una associació empresarial amb seu a Ciutat de Mèxic de més de trenta anys d’història que té com a prioritat el foment de les relacions empresarials entre Catalunya i Mèxic. Després de viure més de 30 anys entre Sant Gervasi (Barcelona) i Sant Cugat, Martorell viu a Ciutat de Mèxic on treballa a Chep, com a director de negocis de l’empresa mundial de referència dedicada al lloguer de palets.

Què el va empènyer a creuar l’Atlàntic?

Decideixo marxar a viure a Ciutat de Mèxic per tres motius: el primer, perquè la meva dona és mexicana; el segon, perquè m’ofereixen un càrrec a Telefònica i, el tercer, per la situació d’inestabilitat que vivia Catalunya fa cinc anys. Per això, vaig decidir agafar 10.000 kilòmetres de distància.

Quan truca la porta al Club Català de Negocis?

Fa gairebé sis anys quan vaig aterrar a Ciutat de Mèxic tenia clar que una de les prioritats era conèixer catalans per no perdre la connexió amb el territori. Al mateix temps, per la feina em serviria per enfortir els lligams i la connexió empresarial. Així vaig conèixer un grup de catalans, entre ells, Andreu Casadellà, qui havia estat el president del Club i em va engrescar a formar-hi part.

En poc més de quatre anys passa de fer-se soci a ser el president.

[somriu] Sí, ha anat així, sense tenir-ho previst. L’any passat, el fins ara president Jaume Sues, em va proposar que el rellevés al capdavant de l’associació i vaig acceptar l’encàrrec. Actualment, el Club Català de Negocis compta amb una seixantena d’associats tot i que hi ha una vuitantena de persones més que acostumen a participar de les activitats que organitza l’associació.

Un dels requisits és que per formar-hi part s’ha de ser català?

No necessàriament perquè hi ha molta diversitat. Catalans que treballen per empreses catalanes o per empreses mexicanes i d’altres, que no són catalans, que treballen entre Ciutat de Mèxic i Barcelona. Els associats són empresaris o directius de petites i mitjanes empreses dels àmbits de la tecnologia i la construcció. Sense oblidar representants d’empreses punteres com La Caixa, Banc de Sabadell o Gas Natural que tot i que van marxar de Catalunya arran dels fets d’octubre de 2017 tenen molta incidència a Mèxic.

Quina és la missió del Club Català de Negocis?

Té dues missions: ser un punt de trobada d’empresaris catalans i de suport a l’accés d’empreses catalanes a Mèxic i en sentit contrari, cap a Catalunya. L’acció passa per promoure activitats de networking per generar oportunitats de negoci.

Quina mirada empresarial cap a Catalunya des de Mèxic?

A Mèxic hi ha dues realitats: aquells que coneixen la diversitat de l’Estat espanyol i el fet diferencial de Catalunya com a motor econòmic i aquells que la desconeixen i que veuen Espanya com un tot. Ara bé, quan s’assabenten de la realitat catalana des de l’àmbit empresarial i econòmic, els atrapa. Un exemple clar que ho posa en evidència és una trobada virtual de fa uns dies amb empresaris que volen exportar talent català a la zona de Guanajuato.

I a la inversa, què hi busca l’empresari català a Mèxic?

L’empresari català busca un creixement del seu negoci i obrir-se a un nou mercat. Prova d’això és que a Mèxic hi ha empresaris catalans que en deu anys han doblat el seu negoci. A Mèxic, als catalans se’ls valora pel seu compromís en la feina i el seu esperit emprenedor. També he de dir que amb la pandèmia tot ha quedat una mica aturat.

Fins a quin punt ha afectat la situació política i social de Catalunya?

No tinc constància que hagi afectat. Desconec si des de Catalunya es té constància que hagi tingut alguna cosa a veure. Fins fa poc l’empresari mexicà veia Espanya com un tot i no percebia cap diferència respecte Catalunya. En els darrers anys, el procés sí que ha generat més coneixement de les reivindicacions de Catalunya però no ha estat cap element dissonant a l’associació.

Hi han pres part del procés?

No, el Club Català de Negocis és apolític i respecta totes les opinions dels seus associats. Com a catalans no ens deixa indiferents, se’n parla però amb una altra perspectiva tenint en compte la distància. Ara bé, és una qüestió que genera molta conversa i debat.

Quin lligam tenen amb la delegació del Govern català a Mèxic?

[somriu] Molt bona! El delegat Lleïr Daban tenim molt bona relació com també amb ACCIÓ, de la qual una de les seves representants és membre de la junta del Club Català de Negocis. Per tant, el vincle és absolut.

Mèxic és un mercat estratègic per ser la porta d’entrada a l’Atlàntic?

Sí, és un punt de referència que facilita l’accés al nord, al centre i al sud d’Amèrica. No necessàriament per accedir a Estats Units s’ha de fer via per Mèxic, però sí que t’ho facilitat per una qüestió de proximitat. Hi ha empresaris catalans que han crescut el seu negoci cap al nord i cap al sud.

Les eleccions nord-americanes del novembre vinent es veuen de reüll des de Ciutat de Mèxic?

Es miren amb molt d’interès tenint en compte que Estats Units és el mercat de referència de les exportacions de Mèxic. Però, a més a més, Estats Units continua sent el país de referència per a la resta del món. Per tant, sí que estem pendents de quin serà el resultat de les eleccions a la Casa Blanca.

El 2020 és l’any de la Covid-19 i gairebé el seu primer al capdavant de l’associació.

Sí, està sent un any atípic. La pandèmia ha aturat un seguit de projectes que tenien en marxa com ara l’obertura de la zona de Querétaro. Uns projectes que passen per seguir enfortint les relacions bilaterals i empresarials entre Catalunya i Mèxic. Volem que la petita musculatura que té el Club Català de Negocis després de 36 anys d’història continuï sent una peça clau de cara a noves inversions d’una banda i de l’altra.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram