Xifren en 1,3 milions d'euros el cost de tancar les delegacions del Govern a l'exterior

Foto: Generalitat de Catalunya

“L’esforç humà que estem fent per tornar a obrir unes delegacions que mai s’haurien d’haver tancat està sent ingent. És una prioritat del conseller Bosch”, assegura el delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda restituït, Sergi Marcén a Exterior.cat. Després d’un any i mig tempestuós arran de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part del govern espanyol, les oficines de representació de Catalunya a l’exterior van recuperant la normalitat. El 2019 és per a les delegacions del Govern de la Generalitat l’any de la revitalització.

El 27 d’octubre de 2017, l’aplicació del 155 per part del govern espanyol va provocar l’eliminació fulminant de les delegacions catalanes. Marcén ha revelat a Exterior.cat que “el càlcul de l’afectació al departament tant sols en el tancament de les delegacions va ser d’1,3 milions d’euros”, considera que són “uns diners malbaratats” i espera que “algun dia algú des de l’Estat se n’haurà de fer responsable”. En aquest sentit, el delegat del Govern al Regne Unit i Irlanda subratlla que “el 155 es va aplicar d’una manera molt barroera, i això va comportar uns danys personals i econòmics importants”. A més, afegeix que “no tant sols es van veure afectades les persones que treballaven a les delegacions sinó també els proveïdors, els llogaters del locals o les comunitats catalanes a l’exterior”.

AUTOGESTIÓ DURANT L’ATURADA
En el cas del Regne Unit i Irlanda, la comunitat catalana “és molt diversa” i es concentra en diferents organitzacions arreu del territori. La paral·lització de l’activitat en la delegació durant l’aplicació del 155 va comportar, segons el delegat,”més connexió entre les diferents organitzacions, cosa que va permetre poder autogestionar-se i organitzar-se durant el temps que la delegació va estar tancada”. Marcén subratlla que a la gestió que es fa des de la delegació s’afegeixen “comunitats i organitzacions catalanes que fan que el coneixement de Catalunya i de la seva situació, econòmica, cultural i política sigui coneguda arreu”. Ara mateix, tota l’atenció al Regne Unit està centrada amb el desenllaç final del Brexit. Respecte Catalunya, segons el delegat, la societat britànica viu “estorada” per la “vulneració dels drets que està duent a terme l’Estat espanyol” tenint en compte que al Regne Unit “la democràcia i el respecte als drets humans son pilars fonamentals de la societat”, sentencia.

L’executiu català va reobrir, l’any passat, fins a una desena de delegacions: Alemanya (va ser la primera), Suïssa, Itàlia, França, Regne Unit i Irlanda i els Estats Units, a més, la de Brussel·les, que lidera l’exconsellera Meritxell Serret. I abans d’acabar l’any, van ser les delegacions dels Països nòrdics, els Balcans i la Mediterrània. L’executiu català finalitzarà la segona fase de la implamantació de les delegacions a l’exterior aquest primer trimestre de l’any, amb l’obertura a Portugal, Europa Central i Països bàltics. També estudia l’obertura en altres punts estratègics com ara l’Orient Mitjà, els països asiàtics o l’Amèrica Llatina.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram