L’enginyer aeroespacial català, Aleix París, als peus del Golden Gate, a San Francisco (Estats Units) [Foto: Aleix París]

Del barri del Guinardó a Silicon Valley passant per l’Institut Tecnològic de Massachusetts (Estats Units) -conegut com el MIT, en anglès-. Aquest és el camí vital entre Barcelona, Boston i San Francisco d’un dels joves catalans que té un expedient acadèmic per treure’s el barret i que la seva carrera ha estat meteòrica. “Tota la vida he sigut molt inquiet. Quan anava a l’escola al Guinardó, ja tenia curiositat pel món de l’enginyeria i la tecnologia. Treballar a Silicon Valley sempre havia estat un somni molt llunyà”, explica París a Exterior.cat.

Molt pocs són els privilegiats que poden créixer en el que es considera el paradís de la investigació, la innovació i l’enginyeria del món. Al MIT, París va cursar un màster en Aeronàutica i Astronàutica després de llicenciar-se en Enginyeria Aeroespacial i en Informàtica a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Barcelona.

A Boston, París admet que Vaig tenir una sensació molt bèstia tenint en compte que tot el que havia vist era en pel·lícules i vídeos. No hi faltava de res, qualsevol cosa que necessitava per a la meva investigació, m’ho facilitaven absolutament tot. Al MIT no hi ha límits”. En aquest sentit, el jove barceloní confessa que “si vols progressar professionalment has d’intentar sempre estar en els espais d’excel·lència. Per això, vaig creure que la millor opció era als Estats Units”.

L’enginyer barceloní forma part d’un projecte de desenvolupament d’un prototip de vehicle autònom a l’empresa californiana Waymo

El primer any d’estada com a estudiant de visita al MIT París va desenvolupar un projecte sobre satèl·lits de comunicacions. Durant el màster va orientar la seva investigació en els drons i va fer les pràctiques al departament d’Amazon Prime desenvolupant drons autònoms pel repartiment de paquets fins que va fer el salt a Califòrnia.

El va fitxar l’empresa Waymo, la número u del món en el desenvolupament d’un prototip de vehicle autònom. La tecnologia està evolucionant a marxes forçades i actualment als Estats Units ja circulen vehicles sense conductor, això sí, en fase de proves. “El 94% dels accidents de trànsit són provocats per causes humanes. Si aconseguim eliminar aquest factor, salvarem milions de vides”, reconeix.

A hores d’ara, l’equip on treballa el jove barceloní es dedica a recopilar dades: “ens omplirem més de raons de cara a la ciutadania per demostrar que el vehicle autònom és molt més fiable, totalment fiable”. Així, París està convençut que la conducció autònoma és més aviat que lluny: “El vehicle autònom és molt més segur que el conductor humà. L’humà beu alcohol, es distreu mirant el mòbil… en canvi, el vehicle autònom sempre està atent”.

Al cor de Silicon Valley, París ha trobat l’espai idoni per créixer en tots els sentits i no es marca límits en la seva carrera professional. “És una zona plena d’oportunitats, de talent, un imant de gent molt vàlida d’arreu tot el món. Tanta diversitat, també m’agrada”, admet. També és una terra d’acollida per a molts catalans “hi ha molt talent català a Silicon Valley (especialment en el sector tecnològic) som una gran família”, rebla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram