Foto: El periodista Daniel Condeminas, d’Exterior.cat, amb el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé

La setmana que el Govern català ha anunciat la posada en marxa de tres noves delegacions a Sydney, Tòquio i Dakar i que s’ha donat a conèixer la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la part del Pla d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha posat fil a l’agulla en una entrevista a Exterior.cat. A l’espera d’oferir-la sencera en els propers dies, avancem en primícia l’anunci que ha fet el conseller de la pròxima creació d’un organisme de coordinació entre les comunitats catalanes a l’exterior i el Govern: el Consell de la Catalunya Exterior.

Des del seu naixement, el portal Exterior.cat ha estat un altaveu de les activitats dels casals, centres i cercles catalans escampats arreu del món. Com són les relacions del Govern amb aquestes entitats de la societat civil a l’exterior?

Precisament aquesta va ser una de les meves prioritats. De seguida em vaig posar en contacte amb els representants d’aquestes comunitats, mantenint reunions d’una manera fluïda per a que sentissin la proximitat del Govern i concretament del departament d’Acció Exterior. La percepció que tenia d’aquestes primeres reunions, i el que abans m’havia arribat, és que havia una certa distància entre allò que feia el Govern i el que feien els casals catalans; que moltes vegades no havia la coordinació necessària que hauria d’haver en aquests casos, que fins i tot s’havien organitzat actes pròxims a aquests casals catalans, i que aquests potser no se n’havien assabentat. I això no pot passar. Al contrari, si volem ser forts arreu del món, hem de posar els recursos que tenim el més coordinats possible. I si els casals catalans, que són els que estan realment al territori, que tenen relacions socials, relacions personals amb el país on es troben, són els millors altaveus que nosaltres tenim per projectar el nostre país arreu del món.

“Si volem ser forts arreu del món, hem de posar els recursos que tenim el més coordinats possible”

I què proposa?

Ens vam posar a treballar a través de la unitat que tenim al Departament, amb Rafel Caballeria com a responsable, per reforçar aquests vincles, per millorar tot aquest flux d’informació amb els casals. Voldria fer una reflexió sobre la nova realitat de catalans arreu del món. Certament, tenim una sèrie de catalans que van haver de marxar del nostre país per molts motius, uns per exemple per motius d’exili. En aquests moments, però, tenim una nova realitat: són els catalans que durant els anys de crisi van haver de marxar, molts catalans joves que havien acabat d’estudiar i que havien de buscar feina fora de Catalunya. Malauradament alguns dels que han volgut tornar no els ha estat possible, o han decidit bastir el seu projecte de vida a l’exterior. Per tant, hem de tenir en compte aquesta nova realitat i aquests casals catalans han de donar resposta a aquestes noves necessitats. Estem treballant molt per a que les activitats, la planificació i la línia d’ajuts als casals que implementarem, també tinguin la mirada en aquesta nova realitat de catalans que tenim a l’exterior.

Foto: El conseller Bernat Solé, durant l’entrevista d’Exterior.cat

I de cara al futur?

A ser possible a finals d’any, o a principis de l’any vinent, tindrem ja implementat el Consell de la Catalunya Exterior, que serà un gran òrgan que representi els catalans arreu del món.

“Els casals catalans són els millors altaveus que nosaltres tenim per projectar el nostre país arreu del món”

Quin canvi suposarà la creació d’aquest Consell?

Per traslladar una imatge plàstica, en aquests moments la relació que hi ha de l’exterior amb Catalunya és de forma bilateral, entre el casal català i el Govern de la Generalitat. Necessitem una estructura que permeti que aquesta relació sigui entre tota la Catalunya a l’exterior; que no sigui només Catalunya el node de connexió d’interrelació, sinó que entre tots els casals catalans, entre totes aquelles iniciatives que tenim amb origen català arreu del món, hi hagi una coordinació màxima. Per tant, aquest Consell ha de representar, en tota la seva magnitud, en tota la seva amplada, tot allò que pugui portar el nom català arreu del món.