Font: Arxiu personal

De Catalunya arreu del món passant per Colòmbia. Aquest és el camí professional d’Elisabet Cortiles (Barcelona, 1984), qui des de fa dues temporades presenta el programa Origen Catalunya, de TV3. Apassionada per viatjar, la periodista barcelonina ha tornat a casa sense perdre de vista Sudamèrica, on va renéixer professionalment després d’haver fet carrera per BarçaTV, 8TV, COMRàdio i Ràdio L’Hospitalet. A Exterior.cat ens posem a la maleta de Cortiles per reviure les més de la vintena de ciutats que ha trepitjat en la segona temporada d’Origen Catalunya.

Fa quinze dies va acabar la segona temporada d’Origen Catalunya. Què n’ha tret de compartir experiències amb ambaixadors del país arreu del món?

M’ha sorprès com els catalans han estat pioners en molts àmbits dels mercats internacionals. El programa té dos objectius: veure la quantitat de productes fets a Catalunya que s’exporten a l’estranger i, alhora, quina incidència tenen entre la gent anònima que cada dia els consumeix arreu del món. En aquesta segona temporada, hem pogut veure com els productes s’han adaptat a la perfecció al país d’acollida. Hem pogut comprovar com s’arrela entre els consumidors que viuen a milers de quilòmetres de Catalunya.

Quins productes fets a la terra ha pogut degustar lluny de casa?

Des de la pintura en esprai d’una empresa del Bages a la tonyina roja fins a l’oli d’oliva de Siurana. Productes de qualitat que confirmen que els catalans tenim una capacitat exportadora molt gran. I és molt gratificant veure com empreses familiars petites de Vilafranca del Penedès o de l’Ametlla de Mar s’acaben convertint pioneres en el seu sector. Crec que aquest tret exportador reforça l’ADN català i els productes reforcen el valor que té Catalunya arreu del món.

En els darrers anys, la tensió política també ha generat boicots als mercats. Com ha afectat la venda dels productes catalans?

El món no hi entén de boicots i sap detectar a la perfecció els productes de qualitat, un fet diferencial a Catalunya. En la primera temporada, l’única fet rellevant que vam viure va ser les conseqüències de l’1-O. El rodatge de la primera temporada va ser durant aquella època i anessis en taxi o quan entrevistàvem algun alt directiu de qualsevol empresa, tothom feia al·lusió als fets de l’1 d’octubre de 2017. Va ser molt emocionant comprovar com aquells fets havíen transcendit més enllà de Catalunya.

Pel que fa al programa, què ha canviat d’una temporada a l’altra?

La primera temporada vam posar en relleu les iniciatives d’empreses privades que destaquen per la riquesa gastronòmica i rural catalana i en aquesta segona temporada, de Denominacions d’Origen (DO) d’oli o de vii seguint l’exportació de productes amb Denominació d’Origen Protegida (SOP) i Indicació Geogràfica Protegida (IGP). En aquest sentit, hem fet un pas endavant donant més força al producte fet a Catalunya que no pas a l’empresa que ho exporta a l’estranger.

El programa tindrà continuïtat i ja hi ha data d’inici de gravació de la tercera temporada?

Sí, serà el novembre vinent.

Vostè va tornar a casa després de viure i treballar quatre anys a Sud-amèrica. Què la va empènyer a marxar?

Perquè a Catalunya no hi havia feina… Primer, Hondures i, després, Colòmbia a Caracol Televisión i com a corresponsal de RAC1 va ser una etapa apassionant com a reportera. Quan vius i treballes a l’estranger t’adones que hi ha vida més enllà de TV3. I animo als joves llicenciats en periodisme que experimentin arreu del món perquè la recompensa és molt gran. És un gran enriquiment en tots els àmbits.

Quan era jove pensava el mateix?

En la meva època, la gran aspiració laboral en el món del periodisme a Catalunya era TV3 i Catalunya Ràdio. Des que vaig treballar a l’estranger, la meva mentalitat ha canviat molt i t’adones que el món té moltes més oportunitats. Els mitjans públics a Catalunya estan vivint un relleu generacional d’aquells qui han tingut el privilegi de treballar-hi durant molts anys de forma estable.

Per tant, tornarà a marxar?

Ho decidirà la feina! Ara mateix treballo com a corresponsal a Europa per a Caracol Televisión. Però la meva parella i jo estem supeditats als projectes que puguin sorgir i la maleta per a noves propostes sempre la tenim a punt. Si he de tornar a Colòmbia, ho faré. Sóc una persona que ja he comprovat que vol dir viure i treballar lluny de casa. I molt conscient que cada cop més en el món del periodisme és més difícil que s’acabi convertint en una feina estable.

A nivell personal, que li va aportar l’experiència viscuda a Sudamèrica?

Quan vius a l’estranger, curiosament, el lligam amb el teu país d’origen creix de forma exponencial. Per això, en el cas de Catalunya, s’entén que hi hagi una xarxa d’entitats i casals a l’exterior tan fortes que tinguin un paper rellevant per fer entendre què és Catalunya en tots els àmbits. I és emocionant trobar un sol producte català en qualsevol supermercat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram