Elisabet Moragas és la gestora de Projectes sènior de DIPLOCAT i responsable del programa de beques internacionals [Foto: Quim Miró]

Elisabet Moragas Solanes és la Gestora de Projectes sènior de DIPLOCAT i responsable del programa de beques internacionals. Llicenciada en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona i màster en Dret europeu per l’Institut d’Estudis Europeus de la Universitat Lliure de Brussel·les, té una llarga experiència en afers internacionals, també com a formadora a la Universitat Oberta de Catalunya. Es dedica a la projecció internacional de Catalunya, des de la perspectiva econòmica, social, cultural i política. A Exterior, Moragas posa en valor el programa de beques DIPLOCAT que ja suma quatre dècades des de la seva primera edició.

El programa de beques internacionals acaba de complir quatre dècades. Des del primer moment es va convertir en el programa per excel·lència de la casa?
Sí, de fet un any després de constituir-se el Patronat Català Pro Europa -el que actualment és DIPLOCAT- ja es va impulsar el programa de beques internacionals. La primera convocatòria va ser l’any 1983. L’entitat sempre ha tingut una vocació de formació.

Per què?
El Patronat Català Pro Europa es crea l’any 1982 per preparar Catalunya pel seu ingrés quatre anys més tard a la Comunitat Econòmica Europea (el que seria actualment la Unió Europea). El govern va considerar que era imprescindible comptar amb professionals catalans especialitzats en relacions institucionals i preparats per ser partícips de la projecció internacional. Inicialment les beques anaven dirigides a estudis per a la integració europea. Amb el pas dels anys, han evolucionat i s’han adaptat a les necessitats de cada moment,

Quant a subvenció, quina finalitat tenen aquestes beques?
La beca té com a finalitat subvencionar únicament un curs acadèmic amb independència que els estudis puguin tenir una durada superior. Les beques no cobreixen estudis de doctorat.

Què ofereixen actualment aquestes beques?
En la convocatòria de beques internacionals de DIPLOCAT s’ofereixen ajuts per cursar estudis de màster sobre relacions internacionals a qualsevol universitat estrangera. S’accepten tant programes de formació amb un enfocament generalista com programes especialitzats en diplomàcia, política, dret, economia, comerç, cooperació al desenvolupament, drets humans o integració europea, entre altres, sempre que es plantegin des d’una perspectiva internacional.

Foto: Quim Miró

“En la convocatòria 2024 incrementem 4 beques respecte l’edició anterior. Per tant, seran 12 beques”

Anualment s’oferten dues convocatòries, una de més recent dirigida únicament a estudis euromediterranis. Per què?
Aquesta segona línia de convocatòria més específica promou estudis euromediterranis i política de veïnatge i s’oferta des de l’any 2017. Va sorgir davant la necessitat de reivindicar Barcelona com a capital de la Mediterrània dins l’òrbita europea. Prova d’això és que la capital catalana és la seu d’una munió d’entitats vinculades al Mediterrani. Per aquests estudis s’ofereixen dues beques.

Fins ara en cada convocatòria han ofert 8 beques. Tenen previst ampliar-ne l’oferta?
Sí, en la convocatòria de 2024 tenim previst passar de 6 a 10 beques per estudis de màster de relacions internacionals i mantenim les dues beques dirigides a estudis euromediterranis i política de veïnatge. Per tant, incrementem 4 beques respecte l’edició anterior. S’oferiran 12 beques en total. Per a DIPLOCAT el programa de beques no és una despesa, sinó una inversió.

Al llarg de totes les convocatòria s’ha mantingut el nombre de beques?
Tot ha anat en funció de la situació, principalment, econòmica. En l’època de crisi, es va disminuir el nombre de beques, així i tot sempre se n’han ofertat.

Quan tenen previst obrir la convocatòria 2024?
Actualment, s’estan cuinant les bases que es troben a l’assessoria jurídica. Un cop tinguem el vistiplau obrirem la convocatòria. La previsió és fer-ho durant el mes de març, com abans millor perquè aquells aspirants a una beca han de demanar prèviament la preinscripció en el màster que vulguin cursar en una universitat europea.

Qui pot optar a aquestes beques?
Hi ha un seguit de requisits imprescindibles. Entre d’altres, cal haver obtingut un títol universitari oficial de grau d’una universitat catalana, tenir una nota mitjana mínima de 7,5 sobre 10 a l’expedient acadèmic del grau universitari, tenir coneixement oral i escrit de la llengua o llengües de treball dels estudis escollits per la persona sol·licitant i no haver gaudit de les beques per realitzar estudis internacionals en edicions anteriors.

“L’essència de les beques és la internacionalització, i la internacionalització comença per viure-ho un mateix”

En 40 convocatòries, del programa de beques internacionals se n’han beneficiat 318 estudiants catalans. Què simbolitzen tots ells?
Tots ells són els ambaixadors del programa de beques internacionals de DIPLOCAT. En la majoria dels casos, els becats per DIPLOCAT són la llavor de carreres professionals vinculades a la projecció internacional de Catalunya, molts d’ells a l’estranger i en organismes internacionals. D’altres també han exercit o exerceixen diferents càrrecs en el departament d’Acció Exterior i Unió Europea del govern de la Generalitat.

Podria citar algun cas d’algun becari que ha arribat a ser conseller o consellera del govern?
[Somriu] Sí, l’actual consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, que també va ser secretària general de DIPLOCAT. I actualment dos delegats del govern a l’exterior, Eva Doya i Francesc Claret, de França i del Regne Unit i Irlanda, respectivament. Però, també s’hi sumen altres delegats i molts directors generals.

Foto: Quim Miró

Les beques DIPLOCAT tenen un espai molt determinat: l’estranger. Més enllà del coneixement i la formació, quin valor afegit aporten les beques per als qui les obtenen?
Formar-te a l’estranger és una immersió en un país i en un sistema universitari diferents, et relaciones amb persones de diferents països, perfecciones una llengua o n’aprens d’altres, i agafes contactes. Tot plegat només es pot fer formant-se a l’estranger. L’essència de les beques és la internacionalització, i la internacionalització comença per viure-ho un mateix. Tot forma part d’aquest aprenentatge. Per treballar en la majoria d’organismes internacionals, cal una experiència professional a l’estranger. És essencial.

“El 22% dels exbecats (gairebé una quarta part) treballen en institucions europees o internacionals i en relacions exteriors”

Un cop feta la formació, quina és la sortida professional de la majoria d’exbecats?
Les més rellevants són que el 22% dels exbecats (gairebé una quarta part) treballen en institucions europees o internacionals i en relacions exteriors; un 26% dels exbecats treballen en companyies internacionals i despatxos d’advocats de referència d’àmbit global, i també, professors universitaris i think tanks; un 15% d’exbecats treballen en l’administració pública local, autonòmica i estatal; i un 7% a ONG i patronals.

Un cop finalitza la beca, el lligam entre l’estudiant i DIPLOCAT s’acaba?
Des de DIPLOCAT sempre hem intentat mantenir aquest vincle, perquè el retorn que poden donar els exbecaris té molt valor. En els primers anys, tot era més feixuc perquè no hi havia el vincle que et garanteixen les xarxes socials. Va ser molt útil el llibre que es va editar coincidint amb el 25è aniversari del programa de beques, que va permetre contactar amb la majoria d’exbecaris. Amb les noves tecnologies, mantenir aquest vincle és més senzill.

Coincidint amb el 40è aniversari han impulsat la Xarxa Alumni DIPLOCAT. Què vol ser?
L’objectiu de la xarxa és ser un punt de trobada dels professionals que treballen en l’àmbit de les relacions internacionals i han gaudit d’una beca o programa de formació de DIPLOCAT. Un dels objectius de la xarxa és posar en valor el talent català en l’àmbit de les relacions internacionals de manera que aquelles persones alumni amb càrrecs de responsabilitat o que estiguin treballant en un organisme internacional o europeu puguin ser mentors i oferir la seva expertesa a les persones alumni més junior.

Qui hi pot formar part de la Xarxa Alumni DIPLOCAT?
Per poder formar-ne part cal haver estat becari, haver participat en una de les cinc edicions del Màster Executiu en Diplomàcia i Acció Exterior (MDAE) o haver fet una estada en pràctiques al consorci. A data d’avui, la xarxa compta amb un total de 153 persones inscrites. Es tracta de professionals amb trajectòries diverses però un perfil i objectiu comú, que és la projecció internacional de Catalunya.

Foto: Quim Miró

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram