José Pintor és el director general de Casa Àsia, amb seu a Barcelona [Foto: Casa Àsia]

José Pintor Aguilar (Barcelona, 1976) és el director general de Casa Àsia des del desembre passat. Diplomàtic de carrera va rellevar Javier Parrondo al capdavant de la institució. Llicenciat en Dret per la Universitat Pompeu Fabra i en Ciències Polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va ingressar a la carrera diplomàtica el 2004. Amb més de 20 anys a la carrera diplomàtica i ha exercit diferents llocs a Ambaixades i Consolats a Guinea Equatorial, Marroc, Nicaragua, Mèxic i França, així com al Ministeri d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, i al Secretariat de la Unió per a la Mediterrània. Abans d’assumir el lideratge a Casa Àsia, era cònsol adjunt a París. A Exterior.cat, Pintor posa en valor els vincles entre Catalunya i la regió Àsia-Pacífic.

És el primer català que dirigeix Casa Àsia. Què suposa?
Ser el primer diplomàtic català a dirigir Casa Àsia és un orgull enorme, per descomptat. A més, suposa una satisfacció personal poder treballar a la meva ciutat, ja que Casa Àsia és l’única institució de diplomàcia pública de la xarxa de Cases del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació que té la seva seu principal a Barcelona, tot i que té també una delegació a Madrid.

Va ser nomenat director general de Casa Àsia a finals de 2024 i fa dos mesos que n’exerceix el càrrec. Com li va arribar l’oportunitat?
La proposta de nomenament al càrrec és, segons els estatuts de Casa Àsia, competència del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, i ha de ser acceptada per la resta de membres del Consell Rector, és a dir, la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments de Barcelona i Madrid. Ho interpreto, doncs, com una mostra de confiança per part d’aquestes institucions a la meva trajectòria de més de 20 anys dins la carrera diplomàtica.

Què suposa per a vostè dirigir aquesta institució?
Suposa un gran repte professional, que assumeixo amb molta il·lusió, però també amb molta responsabilitat. Casa Àsia ha realitzat una tasca indiscutible des de la seva creació l’any 2001 per facilitar la difusió del coneixement d’Àsia a Barcelona, Catalunya i al conjunt d’Espanya, però encara hi ha moltes oportunitats per aprofundir en aquest coneixement, reforçant les xarxes i sinergies creades i explorant-ne de noves.

Vostè és diplomàtic amb 20 anys de trajectòria. Per què és important la diplomàcia en la convivència entre països i territoris?
Casa Àsia és una institució de diplomàcia pública, que és un aspecte prou important d’allò que denominem diplomàcia, però que té com a protagonistes principals els diferents actors de la societat civil. Les relacions entre els diferents països són més riques i profundes que la relació que s’estableix entre els seus governs i aquesta constatació és el que justifica la missió d’una institució com la nostra, on es facilita el diàleg i es creen aliances en diferents àmbits com l’economia, la cultura o l’educació. Aquests diàlegs són fonamentals, no només per promoure el coneixement real entre les nostres respectives societats i lluitar contra el estereotips, sinó perquè permeten identificar projectes concrets de cooperació i generar dinàmiques que faciliten l’intercanvi en temàtiques d’interès comú.

“Ser el primer diplomàtic català a dirigir Casa Àsia és un orgull enorme”

Vostè com a diplomàtic no havia tingut cap lligam amb els països asiàtics. És un obstacle o una oportunitat?
No crec que sigui un obstacle i, de fet, no ho ha estat en aquests primers mesos d’activitat. Encara que és cert que no he exercit cap càrrec a una ambaixada d’ un país asiàtic, sempre he seguit amb molta atenció i interès l’actualitat d’aquesta regió, especialment en els darrers anys. Es tracta, a més, d’una regió molt extensa i diversa, que es troba en una fase de canvi constant, on el més important és acostar-s’hi sense prejudicis i amb ganes d’escoltar el que tothom pugui aportar. .

Quin és el llegat que li deixa el seu antecessor, Javier Parrondo?
Parrondo ha fet un treball excepcional en els seus cinc anys de mandat i totes les institucions consorciades i els socis espanyols i asiàtics amb els que hem treballat així ho han reconegut. Durant la seva etapa, Casa Àsia s’ha consolidat com la institució de referència sobre Àsia à Catalunya i a la resta d’Espanya, però també ha aconseguit consolidar la seva credibilitat entre els socis asiàtics amb els que treballem. A més, ha posat en marxa iniciatives i programes que tindran continuïtat i, no menys important, ha aconseguit tancar l’acord entre les administracions consorciades per dotar Casa Àsia d’una seu definitiva a Barcelona.

Quin és el full de ruta de Casa Àsia durant el seu mandat?
Precisament estem elaborant en aquest moment el Pla Estratègic de Casa Àsia per al període 2026-2029, que haurà de ser aprovat pel Consell Rector de la institució a finals d’aquest any, i on es dibuixaran les prioritats estratègiques pels propers anys. Casa Àsia ha de consolidar-se con l’actor essencial de diplomàcia pública a Espanya envers la regió d’Àsia-Pacífic i, per això, la nova seu a Barcelona tindrà un paper fonamental. Des del punt de vista dels àmbits temàtics, volem reforçar el diàleg entre les societats civils, espanyola i asiàtica, en temes que són cada vegada més importants per a tots, com la igualtat de gènere i els models de creixement sostenible. El diàleg intercultural, a través de l’educació i de la col·laboració amb les comunitats asiàtiques que resideixen al nostre territori, haurà de jugar també un paper cada vegada més protagonista.

Foto: Casa Àsia

Com es treballa des de Barcelona el vincle amb la regió Àsia-Pacífic?
Barcelona és una ciutat amb una gran vocació internacional i que ja duu a terme una activitat molt important enfocada en la cooperació amb alguns països asiàtics. No hi ha dubte també que Barcelona desperta un gran interès a Àsia i , de fet, ja hi ha relacions molt estretes entre Barcelona i altres ciutats asiàtiques com Seül o Shenzhen que són molt exitoses. D’altra banda, Barcelona va presentar el 2022 la primera “Estratègia Àsia” mitjançant un estudi elaborat per la direcció de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona i Casa Àsia, i que respon a la voluntat de reforçar l’acció internacional de la ciutat i de consolidar-la com a actor global a la regió. Igualment, Barcelona i el conjunt de Catalunya compta també amb una comunitat asiàtica molt nombrosa que és ja un element essencial en aquest pont cada vegada més important entre la ciutat i la regió d’Àsia Pacífic.

“Barcelona desperta un gran interès a Àsia”

El vincle Catalunya-Àsia pot variar amb el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca?
És evident que el context internacional actual obre un període d’incertesa i imprevisibilitat que hem de contrarestar reforçant precisament els mecanismes de diàleg a l’àmbit internacional. Àsia, amb el 57% de la població mundial i gairebé el 50% del PIB mundial té una importància geoestratègica, econòmica i cultural innegable, i totes les iniciatives que contribueixin en aprofundir el diàleg amb aquesta regió per reforçar la cooperació internacional i el multilateralisme són més importants que mai.

Què aporta el Pla Japó del govern de la Generalitat des de la mirada de Casa Àsia?
El Pla Japó de la Generalitat de Catalunya, amb el que Casa Àsia està molt implicada, és una magnifica eina per sumar esforços entre totes les institucions que treballem amb aquest país des de Catalunya, i sistematitzar els diferents projectes de col·laboració, evitant duplicitats i incloent a tots el socis rellevants en les relaciones entre Catalunya i Japó, com és el cas del Consolat General de Japó a Barcelona. La celebració de l’any Catalunya-Japó a partir d’aquest mes d’abril és una ocasió excepcional per mostrar de forma coherent totes les iniciatives en curs, incloent les organitzades per Casa Àsia, i la importància que ha tingut des de fa dècades la relació entre Catalunya i aquest país.

Que el govern de Salvador Illa hagi incrementat l’aportació del govern a Casa Àsia ho interpreta com una picada d’ull?
Ho interpreto com un compromís del Govern de la Generalitat amb la sostenibilitat del consorci i una mostra de la credibilitat i del valor afegit que la Casa ha demostrat en els últims anys.

El gener passat es va aprovar el projecte de rehabilitació de la futura Casa Àsia a Barcelona. Què suposarà el trasllat al Palau Reial de Pedralbes?
Suposa un canvi de paradigma en la nostra activitat. Tenir una seu representativa i estable gràcies a l’acord de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona, en un lloc tan emblemàtic com el recinte de Pedralbes, ens donarà la possibilitat de consolidar la posició de Casa Àsia en el teixit de la ciutat i convertir-nos en un punt de referència per totes aquelles persones i actors interessats en la regió Àsia-Pacífic.

“El context internacional actual obre un període d’incertesa i imprevisibilitat que hem de contrarestar reforçant precisament els mecanismes de diàleg a l’àmbit internacional”

De totes les activitats que programen a Casa Àsia, què en destacaria?
Són moltes i per a tots el públics. Des de reunions empresarials, exposicions d’art contemporani, concerts, cinema, cursos, diàlegs amb personalitats de la cultura asiàtica o sobre temes vinculats amb la regió, la llista és enorme i molt variada. L’Asian Film Festival Barcelona s’ha consolidat com un dels festivals de cinema asiàtic més importants en aquest àmbit i és una de les iniciatives més populars. Però també hi ha un treball permanent amb la comunitat educativa per apropar el coneixement d’Àsia a les escoles a través de l’Escola de Bambú, un dels projectes interculturals més emblemàtics de la Casa i que suposa també un compromís amb les noves generacions.

Quin és el vincle de Casa Àsia amb la ciutat de Barcelona?
És un vincle completament orgànic. Casa Àsia forma part del teixit institucional, econòmic, cultural, social i educatiu de la ciutat de Barcelona. Aquest 25 anys d’activitat ininterrompuda ens ha permès crear una xarxa d’aliances amb totes les institucions amb interès en la regió, i estic segur de que Casa Àsia ha contribuït a situar Barcelona com el punt de trobada de molts països asiàtics, no només a Espanya, sinó a Europa.

I amb Catalunya?
L’establiment d’una seu a Barcelona no ha de ser incompatible amb la vocació de Casa Àsia de dur a terme cada vegada més bona part de les seves activitats fora de Barcelona per apropar el coneixement de la regió a d’altres ciutats on potser no hi hagi tanta tradició. La col·laboració en aquest sentit amb totes les entitats públiques o privades que tenen interès en el continent asiàtic és per tant molt important per nosaltres i ens ha permès participar en projectes, no només a Catalunya, sinó també al conjunt de l’Estat.

El 2026 serà un any molt assenyalat per Casa Àsia amb el 25è aniversari. Ens pot avançar alguna cosa de les celebracions previstes?
El 2026 serà un any molt important per Casa Àsia. Si tot va com està previst, espero que puguem celebrar el 25è aniversari a la nostra nova seu al recinte del Palau de Pedralbes. No sabem encara com serà aquesta celebració, però sí tenim clar que volem que no sigui només un acte institucional, sinó una veritable celebració oberta a tots el ciutadans de Barcelona que tinguin interès en la regió d’Àsia i el Pacífic.

S’aprova el projecte de rehabilitació de la futura seu de Casa Àsia
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram