
Ell secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Josep Ribes [Foto: CIC]
Com ha estat la participació de Catalunya a la NAFSA 2021?
Fa anys que hi participem i enguany ho hem fet amb una nova imatge, una marca internacional que agrupa tot el sistema universitari català. Els Estats Units és un país rellevant on el Govern català té acords amb alguns estats, i les universitats catalanes intenten trobar acords específics amb universitats nord-americanes. Esperem que a partir del curs vinent es puguin reprendre les fires ne format presencial i ornarem a la situació prèvia a la pandèmia.
Com està afectant la pandèmia en l’àmbit universitari?
La pandèmia ens ha tingut una gran incidència, i l’afectació va ser alta. L’arribada a Catalunya d’estudiants no espanyols en situacions prèvies era de 35.000 estudiants anuals sobre un conjunt de 280.000 alumnes. El més important és que aquest percentatge, que és baix en els graus, comença a ser notable en els màsters i és molt notable en els doctorats. L’increment d’estudiants estrangers és més rellevant a mesura que creix l’especialització de l’estudi.
Per què és així?
Perquè probablement a grans mercats com als Estats Units el criteri selectiu dels estudiants és alt i només es desplaça en casos d’estudis vinculats amb la recerca. En el mercat llatinoamericà els interessa més venir a Catalunya a estudiar màsters. Així que la pandèmia ha plantejat dificultats no acadèmiques. Per una banda, la imatge i la seguretat que es dóna i de l’altra, les dificultats administratives per poder accedir-hi.
“En determinats àmbits, el món acadèmic català s’apropa al nord-americà, però encara no ho fa al mateix nivell”
El curs vinent es podrà recuperar la normalitat a les universitats catalanes?
Estem oferint una imatge de normalitat, tenint en compte que a Catalunya i Espanya ja s’està superant la pandèmia. Però les condicions com la Unió Europea deixa entrar els estudiants és un problema. A poc a poc es va aclarint, amb passaports sanitaris, però no ho és tant per als extracomunitaris que vulguin entrar a Europa. A partir d’aquí, hem de encreuar els dits perquè les variants del virus no afectin, més enllà de la britànica.
Les universitats catalanes estan preparades pel curs vinent?
Sí, ho estan. Des del primer moment, les universitats han mantingut els seus elements de qualitat, i han fet processos d’avaluació i l’oferta acadèmica no s’ha vist ressentida la seva qualitat. Aquí ha calgut un aprenentatge per part de professors i estudiants, però la universitat com a tal ha fet un esforç perquè la qualitat no se n’hagi vist afectada. Estem iniciant processos per part de la nostra agència de qualitat i en termes generals som optimistes, perquè el canvi de la modalitat docent no hauria d’haver afectat significativament la nostra oferta.
Al marge de la pandèmia, Catalunya segueix sent una destinació preferent?
Sí, amb diferències depenent dels llocs d’origen. El primer mercat és l’europeu, que és el principal espai de captació de nous estudiants. Així els Estats Units són molt selectius, i bona part dels qui trien Catalunya ho fan a través de programes d’excel·lència. Són estudiants de màsters i de doctorats en matèries excel·lents en determinades universitats. En canvi, no tant en el nombre de nacionalitats pel que fa a països llatinoamericans, que són superiors, però aquests estudiants valoren aspectes com ara la llengua -que és la seva-, que es tracta d’un títol d’espai europeu i altres consideracions les que tenen en compte quan aspiren al sistema universitari català.
Com poden competir les universitats catalanes amb universitats dels Estats Units, potents, per atraure els joves estudiants a què vinguin a Barcelona?
Primer, amb productes formatius de qualitat. Els Estats Units és un mercat immens on es donen situacions de tota mena. A Catalunya, molts departaments pretenem poder competir amb les universitats nord-americanes. Els estudiants universitaris dels Estats Units que venen a Catalunya prioritzen la qualitat i la recerca. Només amb programes docents no podrem competir, aquesta és la nostra qualitat com a sistema. Entenem que el millor factor per captar estudiants i investigadors és oferir un producte de primer nivell.
“El sistema universitari català és equiparable a sistemes d’estat europeus ben posicionats, com Dinamarca, Suècia o Holanda”
Com estan posicionades les universitats catalanes al món educatiu global?
Hi ha mercats diferents. Les universitats catalanes estan posicionades entre les millors de l’Estat espanyol, juntament amb alguna madrilenya, andalusa o valenciana. Pretenem donar una imatge de sistema homogeni català diferenciat a l’espanyol, que és més divers. Més enllà del lideratge en diversos àmbits específics dels rànquings espanyols, les universitats catalanes també es posicionen a Europa en àmbits com la Biomedicina o Ciències aplicades. Aquesta és la punta de llança del nostre sistema, que és equiparable a sistemes d’estat europeus ben considerats, com Dinamarca, Suècia o Holanda. A més, diria que fins i tot amb un cert equilibri amb la majoria d’universitats catalanes.
Aquest posicionament fa que Catalunya s’apropi al panorama universitari nord-americà?
Quan el món et valora pels rànquings amb uns indicadors determinats, has d’intentar mantenir-te el més amunt possible. Des del CIC estem treballant en aquests indicadors (com la docència o la investigació). L’esforç que el sistema universitari català fa és doble, perquè ha d’avançar de pressa amb menys recursos que altres sistemes. En determinats àmbits, el món acadèmic català s’apropa al nord-americà, però encara no ho fa al mateix nivell.