Foto: Mariona Illamola és diputada de Junts per Catalunya al Congrés espanyol [Junts]

La comissió d’Afers Estrangers del Congrés dels diputats va aprovar, dilluns, una proposició no de llei presentada per Junts per Catalunya que demana al Govern espanyol que impulsi “en un període no superior als quatre mesos, una iniciativa legislativa que compti amb el consens més gran possible, dirigida a suprimir de la legislació electoral l’exigència de vot pregar pels ciutadans de l’Estat espanyol residents a l’estranger”. El text, aprovat amb el suport de totes les forces polítiques excepte Vox -que es va abstenir-, va ser defensat per la diputada de Junts, Mariona Illamola, qui atén Exterior.cat.

Han obert, de nou, un meló que fa anys que es va obrint i tancant. Què planteja Junts amb aquesta proposta al Congrés dels Diputats de Madrid?

És una reivindicació històrica i des de Junts per Catalunya volem que tots els catalans de l’exterior puguin votar perquè considerem que és un dret fonamental i, aquest cop, volem que la proposta no quedi en paper mullat.

Com fins ara.

Sí, és una proposta no legislativa que s’ha presentat en legislatures anteriors i, fins ara, no ha tingut continuïtat. La darrera mostra va ser el febrer passat quan al Senat es va provar una moció que reclamava que es modifiqués la Llei orgànica de règim electoral general (LOREG) i eliminant el vot pregat en un termini de sis mesos per presentar la iniciativa legislativa.

Un termini que ja havia caducat.

Sí, el govern espanyol va posar com a excusa la pandèmia sanitària. Una de les modificacions que vam plantejar respecte a la proposta aprovada al Senat és reduir el termini de sis a tres mesos, que al final del debat es va acordar de quatre mesos. Del contingut de la proposta es manté la modificació de la Llei orgànica de règim electoral general (LOREG), l’eliminació del vot pregat i, incorporant un element nou: el vot electrònic.

Com plantegen la incorporació del vot electrònic?

Hi ha una clara necessitat de posar en marxar el vot electrònic, no només per als catalans que viuen a l’estranger sinó per a tothom. Les noves tecnologies han aparegut, també, per millorar la vida i, en aquest cas, a través d’aquest sistema facilitaríem la participació dels ciutadans en unes eleccions. És més, la pandèmia encara ha accentuat la necessitat de disposar d’aquest sistema de vot actualitzat i adequat a la nostra relaitat. Pel que fa al vot electrònic, hi ha exemples d’altres països, com ara Estònia o Nova Zelanda, que l’utilitzen amb normalitat i amb eficàcia.

La força majoritària del Congrés s’hi oposa.

En les exposicions de cada grup quedar clar que Junts, ERC, Bildu i, fins i tot, Ciudadanos estem d’acord en que cal fer un pas endavant, i la resta, s’hi oposen. Ho justifiquen davant l’amenaça de ciberatacs i la complexitat de portar-ho a terme. Es va constatar que hi ha una intenció de totes les forces polítiques de canviar el vot pregat, però en canvi, els partits grans no tenen cap intenció d’incorporar el vot electrònic.

En les darreres eleccions espanyoles -el novembre de 2019- només van exercir el seu dret a vot 22.870 catalans, que representa un 9,3% del cens.

És una dada que mal als ulls! Més enllà de la poca participació i de les dificultats que genera el vot pregat, hi ha un aspecte rellevant per als catalans a l’estranger: quina garantia té el ciutadà que el seu vot acabi arribant a la mesa i sigui computat? Som davant d’un exemple clar de vulneració de drets. És evident que una modificació del vot pregat millorarà la participació, però no tindrà res a veure si s’apliqués el vot electrònic.

Segons la FIEC si les eleccions catalanes se celebressin avui 252.478 catalans -els inscrits al CERA (cens electoral de residents absents)- hi tindrien dret a exercir el seu dret a vot. Una bossa de vots que podria incidir en el resultat en qualsevol comptesa electoral.

Sí, és clar que poden canviar l’arc parlamentari i alterar les majories, cap a un costat o cap a l’altre. Així i tot, des de Ciudadanos van dir durant el debat que els sorprenia que la proposta la presentéssim des de Junts perquè consideren que el fet que els catalans a l’estranger no votin, ens beneficia. Al marge de no compartir-ho, la prioritat passa per atorgar-li el dret que tenen els ciutadans -visquin allà on visquin- de poder exercir el seu dret a vot.

Podria assegurar que el proper 14 de febrer de 2021 -data prevista per a les eleccions al Parlament de Catalunya- s’haurà eliminat el vot pregat?

No, les eleccions catalanes previstes seran mitjançant el vot pregat. Amb tots els inconvenients i les dificultats, com fins ara.

I a partir d’ara, què?

La proposta que hem posat sobre la taula no és vinculant. L’ha presentada Junts per Catalunya i la comissió d’Afers Estrangers del Congrés se l’ha fet seva. I abans que finalitzi el termini previst juntament amb la resta de partits que hi estem a favor tornarem a donar un avís. Seguirem pressionant al govern espanyol perquè iniciï els tràmits per a reformar la LOREG. Hi estarem a sobre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram