Marta Faixedas és la impulsora del projecte Petjada Catalana [Foto: cedida]

Marta Faixedas Puig (Celrà, 1979) és la impulsora del projecte Petjada Catalana, un portal web que té com a objectiu recopilar l’empremta que molts catalans i catalanes han deixat a l’estranger al llarg de la història. Una estada a Santiago de Xile va ser el detonant per impulsar un projecte que cada cop té més adeptes tan a Catalunya com de la comunitat catalana a l’exterior. Llicenciada en Ciències Polítiques, actualment treballa com a tècnic de l’àrea de Promoció Econòmica a l’Ajuntament de Girona. A Exterior.cat, Faixedas explica un projecte que està creixent a marxes forçades.

Com sorgeix el projecte de Petjada Catalana?
Va començar aviat farà quinze anys! Jo era a Santiago de Xile becada per la Generalitat de Catalunya per dinamitzar el Centre Català d’aquesta ciutat. Vaig ser-hi nou mesos fruit de la meva curiositat per conèixer món, especialment l’Amèrica del Sud. Un cop allà, el Centre Català tenia una interessant biblioteca i, entre els seus llibres, hi havia el Diccionari de Catalans a Amèrica.

Què hi vas trobar en aquell diccionari?
Vaig dedicar unes quantes hores a buscar noms de catalans i catalanes que tinguessin vinculació amb Xile i allà vaig conèixer persones de qui després trobava el seu nom en carrers, com ara Ramon Carnicer o Josep Forteza; obres seves en museus, com Josep Balmes o Roser Bru; memorials, com el de Joan Alsina, etc. Alguns d’aquests noms els tenia presents, però la gran majoria no, i això que allà eren persones conegudes i reconegudes!

I a Catalunya, se’n tenia coneixement?
Pensava que eren noms que també hauríem de conèixer la majoria de catalans, i no era així. Vaig començar a cercar localitzacions que tenien vinculació amb aquestes persones que hi havien deixat empremta i les introduïa en un mapa que ha continuat creixent fins a les gairebé 1.600 localitzacions que té actualment a tot el món.

Quina és la finalitat del projecte?
Donar a conèixer i posar en valor el llegat de molts catalans i catalanes que han deixat la seva petjada arreu del món. És una eina que ens ajuda a descobrir i entendre els territoris que visitem tot prenent consciència del nostre propi país.

La Catalunya de portes dins desconeix la Catalunya de portes enfora?
Sí, i per això va sorgir el projecte, també. Crec que la gran majoria de catalans que vivim al país hem sentit a parlar alguna vegada de la presència de les comunitats catalanes a l’exterior, però hi ha un gran desconeixement de les aportacions individuals i col·lectives dels catalans i catalanes al món. Tots ells també sumen a fer més gran la història del nostre país.

“A Catalunya hi ha un gran desconeixement de les aportacions individuals i col·lectives dels catalans i catalanes al món”

Quins continguts incorpora el web?
Es poden trobar textos explicatius, podcasts, fotografies i més de 1.600 localitzacions repartides per tot el planeta ubicades amb precisió en un mapamundi. S’hi recullen històries de persones que han destacat en diversos àmbits professionals sense oblidar els periples de dones i homes exploradors, militars, religiosos o aventurers en diversos llocs del món.

Quins són els més curiosos?
N’hi ha moltíssims! A Austràlia, Josep Peronella, un emprenedor de l’Empordà va aixecar el Peronella Park, un gran complex lúdic a principis del segle passat i ara s’han convertit en uns jardins molt bonics. O històries com la del terrassenc Josep Oller, creador del mític Moulin Rouge de París, o la d’Enriqueta Compte, fundadora del primer jardí d’infància públic d’Amèrica Llatina a Montevideo.

Les publicacions a les xarxes socials han acabat d’impulsar el projecte.
Sí, ha donat molta més visibilitat al projecte. Som conscients que és un projecte totalment altruista i no tenim el temps ni la dedicació que desitjaríem. Així i tot, hi ha setmanes que fem una publicació diària, cosa que més enllà de la feinada que ens genera, també hi ha el retorn d’aquells qui els interessa el projecte.

Quin feedback obteniu?
Des del primer moment vaig rebre comentaris d’agraïment i d’interès cap a la tasca i això ha estat per mi una important motivació per no tornar a aparcar el projecte. Aviat també van aparèixer persones amb qui comparteixo l’interès de fer aquesta cerca i que s’han ofert a col·laborar, o que han conegut alguna empremta i m’han fet arribar dades i informacions. Algunes, fins i tot, han pogut compartir vivències amb alguns d’aquests catalans.

Quin és el repte de Petjada Catalana?
La voluntat és la de continuar creixent per consolidar-se com a referent d’aquelles persones que vulguin conèixer aquesta petjada catalana al món. Des d’aquells que ho fan viatjant, trepitjant el terreny, com aquells qui tenen curiositat i s’estimen més visitar el món des de casa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram