Jaume Montfort Romagosa, nebot del llibreter català de Berna. Foto: cedida

Aquesta setmana el cor de Jaume Romagosa -conegut com el Llibreter de Berna- va deixar de bategar. Durant més de 40 anys, a través de la Llibreria Iberia, va convertir-se en un dels impulsors de la venda de llibres en català a Suïssa. Un dels seus nebots, Jaume Montfort Romagosa (Barcelona, 1955), explica a Exterior.cat què s’hi amagava darrere d’una figura molt estimada en la ciutat que travessa el riu Aar.

97 anys i una vida dedicada als llibres i a Berna.

El tiet Jaume era poliglota, tenia una memòria prodigiosa i un autèntic apassionat als llibres. De fet, a Berna ell va trobar el seu espai vital i, a diferència de la meva mare Montserrat, ell no va tornar mai a Barcelona. A la Llibreria Iberia ell va trobar-hi la seva felicitat, sempre entre llibres.

Quina va ser la seva infantesa?

Sempre va viure a Berna, des de la seva infantesa acompanyat dels seus pares, Jaume Romagosa i Teresa Buscà i la meva mare, Montserrat. El meu avi era un empresari que va regentar el Café Barcelona, un espai de trobada dels catalans de Berna i de Suïssa que s’hi parlava català entre els clients. De fet, el meu avi va ser el fundador de l’Associació de Catalans a Berna.

Mai va tornar a viure a Barcelona. 

Sí, és així. Visitaven Barcelona per a estiuejar-hi. La família tenia una casa a Sarrià Sant Gervasi, al número 9 del passatge de Mulet. En la façana, al costat del número de la casa, s’hi pot veure actualment l’escut de Berna. En aquest racó de Barcelona es van conèixer els meus pares -David i Montserrat-, qui es van casar el 1954 i van tenir quatre fills, jo soc el gran. La mare ja no va tornar a viure a Berna mentre que el tiet Jaume no s’hi va moure. Era solter, no tenia fills i estava enamorat de la ciutat.

La passió pels llibres li va venir de ben jove?

Sí, sempre s’hi va voler dedicar. Era reservat i mai li va interessar prendre el relleu als avis amb el Café Barcelona. Així, va decidir renunciar al negoci familiar tot i les ganes que hi tenien els avis. Tenia clar que la seva vida havia de transcórrer envoltat de llibres.

La llibreria Iberia era de visita obligada.

Era plena de llibres, d’un gran valor històric i literari. Els baixos de la llibreria del carrer de Hirschengraben es comptabilitzen una munió de caixes plens de llibres, de tota mena. Quan va baixar la persiana al cap de 40 anys, en Jaume va seguir el negoci des de la rebotiga. Tenia una clientela fidel i mai va deixar de fer de llibreter.

Comptava amb col·leccions de referència de la literatura.

Sí, en espanyol tenia a disposició les obres completes de Valle Inclán, Calderón de la Barca i Lope de Vega. Una de les grans anècdotes va ser la visita de Vargas Llosa a la seva llibreria.

Jaume Romagosa, el Llibreter català de Berna. Foto: cedida

També va promoure la compra de llibres en català.

Sí, tot i viure sempre a Berna, Jaume Romagosa era un catalanista de pedra picada. Estimava Catalunya, la seva cultura i la seva llengua. Per aquest motiu, va fer una donació de llibres de literatura, d’història i de cultura catalana al Centre Català de Lausana-Ginebra, que aplega la comunitat catalana de Suïssa. N’havia fet d’altres, com cedir els llibres de temàtica de Barcelona al museu de la ciutat.

Les visites a Berna eren freqüents?

Sí, sempre l’hem tingut molt a prop tot i la distàncial. Recordo quan el visitàvem a Berna, era un plaer veure’l remenar llibres. Jo hi vaig ser-hi moltes vegades, però en els darrers anys, també li ha fet costat la darrera generació de la família. Fins i tot, la meva neboda Ariadna, que és ballarina, hi va viure-hi.

La seva mort va ser inesperada?

Fa algunes setmanes va ser intervingut quirúrgicament d’una operació a la cadera, fruit de l’edat avançada. L’operació va anar molt bé, però no va poder superar la recuperació. Ha marxat sense fer soroll, des de la sol·litud, com va voler viure en els seus darrers trenta anys de vida, des que va morir la seva mare.

Tot i la Covid-19 el podran acomiadar?

Sí, una representació de la família serà a Berna per donar-li l’últim adéu. Serà enterrat juntament amb els seus pares. El tiet Jaume deixa un llegat d’un gran valor històric i literari, un home feliç i apassionat pels llibres que van ser el seu motor de vida per a combatre la seva sol·litud.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram