Montserrat Marí és la nova presidenta de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) [Foto: cedida]

La badalonina Montserrat Marí és la nova presidenta de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) rellevant Màrius Vendrell, qui ha renunciat al càrrec després de 13 anys. Marí, que viu al Japó a des de fa 45 anys, és l’actual presidenta del Casal Català de Kansai (Japó) i es dedica professional al sector de serveis. Aquesta és la conversa amb Exterior.cat.

Com afrontes la presidència de la FIEC?
He acceptat la presidència amb il·lusió, però també amb plena consciència de la responsabilitat que representa. Voldria que la meva presidència fos productiva i enriquidora per a tothom gràcies a les sinergies que puguin sorgir del nostre treball en equip.

Hi haurà algun canvi arran del relleu a la presidència?
És lògic esperar canvis en la nostra manera de treballar. La meva voluntat és tenir molt en compte la gran feina feta per aquells que ens han precedit i respectar i valorar l’aportació dels membres amb més experiència perquè tots plegats puguem crear un equip eficient.

Quina és la força de la FIEC?
La diversitat dels seus components. La junta està formada per grans professionals, cadascú dins la seva especialitat que posen desinteressadament el seu saber i experiència al servei de tothom i que dediquen una part del seu temps no només a la seva entitat sinó al conjunt d’entitats i persones que formem les comunitats catalanes de l’exterior.

La FIEC actua com a fil conductor de les comunitats catalanes a l’exterior?
Des de la FIEC perseguim un diàleg actiu i un treball en xarxa entre les comunitats catalanes a l’exterior i que hi hagi un diàleg productiu entre les comunitats, el Govern i les institucions catalanes. El que tenim en comú és l’estima per al nostre país, la voluntat de diàleg i de treball cada dia de l’any.

“Des de la FIEC veiem molt positiva la decisió de la consellera Alsina d’augmentar el rang polític de l’acció del Govern de cara a les comunitats catalanes de l’exterior”

Quins són els reptes propers?
No escatimarem esforços a fi que les comunitats catalanes de l’exterior se sentin representades i informades des de la FIEC. Volem millorar la nostra feina d’informació a través del nostre nou web, les xarxes socials o en la col·laboració amb RAB Ràdio. També volem donar tot el suport a iniciatives de treball en xarxa com ‘Casals en Xarxa’ -que animen les entitats d’Equador-, el concurs literari de Sant Jordi que volem ampliar a tots els continents o la celebració del Dia Internacional de la Catalunya Exterior. Volem que l’esperit de col·laboració entre entitats sigui la norma i no l’excepció.

La FIEC fa anys que treballa perquè els catalans residents a l’exterior tinguin dret a vot.
Sí, és un dels reptes més immediats i de gran importància. Estem duent a terme un treball intens per a assegurar la revisió de la LOREG (Llei Orgànica de Règim Electoral General) i acabar amb el desastrós sistema del ‘voto rogado’. Hem treballat conjuntament i positivament amb els companys de Marea Granate i amb els grups parlamentaris al Congreso a Madrid, hem fet propostes concretes d’esmenes al projecte de llei. Som 264.000 catalans residents a l’exterior amb dret a vot. Esperem que el 2022 el dret a vot sigui plenament possible.

Hi ha altres projectes de bracet amb el Govern català com és la llei de la comunitat catalana de l’exterior que el Parlament de Catalunya va adoptar el 2017.
Des de la FIEC treballem perquè s’implementi i millori els drets personals i associatius dels catalans de l’exterior. La creació del Consell de la Catalunya Exterior n’és un primer pas que considerem molt positiu i esperem que altres punts de la llei en temes com el suport a les persones que emigren, una nova llei del retorn, el suport a l’ensenyament del català a l’exterior, un millor plantejament de les subvencions a les entitats i un llarg etcètera esdevinguin també realitats ben aviat.

Quin treball conjunt s’està fent amb la Conselleria d’Acció Exterior des de l’arribada de Victòria Alsina?
El primer pas ha sigut prendre la iniciativa i posar-nos a disposició de la nova consellera. Des de la FIEC veiem molt positiva la decisió de la consellera Alsina d’augmentar el rang polític de l’acció del Govern de cara a les comunitats catalanes de l’exterior amb la creació de la Direcció General de la Catalunya Exterior. Per facilitar la seva tasca i els grans reptes que el Departament haurà d’afrontar li hem fet arribar un resum dels principals temes que ens afecten i de les accions iniciades a tots els nivells que esperem que tinguin continuïtat.

Quin ha estat el feedback que heu rebut per part de la nova consellera?
Ha mostrat la seva voluntat de treballar en estreta col·laboració amb la FIEC. Així, esperem que després d’aquest període de vacances puguem anar materialitzant i concretant els reptes que tenim damunt la taula. Com sempre diem des de la FIEC: som Catalunya Exterior, també som Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram