Quan s’impulsa el CatData?
Neix fa un parell d’anys quan neix la Direcció General d’Anàlisi i Planificació Estratègica d’Acció Exterior. L’únic precedent que hi havia fins aleshores era una publicació en forma de llibre de l’any 2010 que es deia El Món a Catalunya on s’explicava l’acció exterior del país. Aquest llibre és un punt de partida, però volíem fer-ne una actualització amb les eines digitals que se’ns ofereixen avui. A partir d’aquesta idea l’equip es posa a treballar fins assolir el producte final. S’ha treballat molt, i molt bé.
Com ha estat el procés de cocció?
D’entrada quan vam començar a posar en marxa el projecte vam descobrir que no totes les dades dels diferents departaments són obertes. Vam comptar amb Dades obertes i hem fet una tasca de demanar i obrir les dades amb tots els departaments i hem explicat la necessitat de mostrar públicament aquestes dades. S’ha fet un procés de pedagogia interna a l’hora de fer públiques les dades. És inqüestionable que a través de la transparència pots explicar molt millor tot allò que fas com a Govern. Així que aquest creiem que és un altre objectiu que hem aconseguit a través d’aquest projecte.
Què ofereixen les dades?
Les dades ofereixen informació de la presència de Catalunya a l’exterior, dels intercanvis econòmics, el turisme i els fluxos migratoris, la representació del cos consular a Catalunya i els convenis internacionals des de 2015. Tota aquesta informació es pot trobar, també, de forma sintètica, recollida en una fitxa per país. L’actual CatData és un primer pas per mostrar com les dades obertes i la informació que genera el Govern es poden utilitzar de manera ordenada. Tot plegat ens ha permès fer la primera visualització de les dades internacionals de Catalunya que impulsa el Govern de la Generalitat. Ha estat una feina en la qual, i ho vull destacar, s’ha fet únicament amb els mitjans propis de la mateixa administració.
“És un primer pas per mostrar com les dades obertes i la informació que genera el Govern es poden utilitzar de manera ordenada”
Quin ús se n’ha de fer del CatData?
El que vulgui cadascú. Crec que el CatData és una targeta de visita útil per als diferents delegats del Govern a l’exterior i als departaments els hi pot servir per explicar-nos com a país. També és un exemple més de la utilitat de les dades obertes. A partir d’aquí el CatData té la funció d’explicar el relat de Catalunya cap al món i a l’inversa, com el món està a Catalunya, i tot això a partir de dades obertes. Unes dades que demostren el potencial i l’acció determinant que es fa en ambdues direccions i que tomben el discurs de mofa que l’unionisme fa de la tasca que fa el Govern a l’exterior.
I a partir d’ara?
L’objectiu és seguir incorporant dades, permetre fer un nombre més gran d’interaccions i poder produir visualitzacions sota demanda. Hi ha tres grans passos fixats: que l’actualització sigui periòdica i automàtica, que es creï una interfície que serveixi per amplificar el propi espai web que ofereix el CatData, i, si puc, a darrer objectiu m’agradaria que aquest sigui un projecte de país que incorpori dades obertes de tot l’ecosistema català. Fer que el CatData incorpori dades de tot Catalunya.