Foto: Roba Estesa

Aquest dissabte 11 de setembre, Roba Estesa encetarà el festival Catalan Sounds, que pretén per internacionalitzar la música catalana i apropar-la al públic de l’Amèrica Llatina i els Estats Units. L’actuació en format acústic tindrà lloc a la sala gran de la Fàbrica Damm i es podrà seguir en streaming a través de la pàgina de Youtube del departament d’Acció Exterior i Govern Obert. El concert es podran seguir simultàniament a Catalunya (19 hores), l’Argentina (14 hores), els Estats Units (13 hores, hora de Washington DC) i Mèxic (12 hores). Per assistir als concerts caldrà registrar-se prèviament al portal web del festival.

El format acústic de Roba Estesa el formen Anna Sardà (baix elèctric, violoncel i veu), Claudia García-Albea (violí i veu), Gemma Polo (veu), Laia Casanellas (guitarra espanyola i acústia), Helena Bantulà (guitarra elèctrica) i Sandra Brake (intèrpret en llengua de signes catalana). Canten en català i fusionen les músiques urbanes i festives amb la instrumentació i melodies folk. El 2015 van ser guanyadores del primer premi Sons de la Mediterrània que atorga la revista Enderrock. Exterior.cat -mitjà oficial del festival- conversa amb Anna Sardà i Gemma Polo, integrants de Roba Estesa, poc abans de l’estrena de ‘Catalan Sounds’.

Què suposa per Roba Estesa formar part del cartell del Catalan Sound?
[Anna] Estem molt contentes de participar en aquest cicle de concerts. Per a nosaltres és una gran oportunitat oferir la nostra música per a un públic que no hi estem acostumades i que possiblement no ens coneix tant com a Catalunya. Ens ve molt de gust obrir el festival  ‘Catalan Sounds’.

Aquest concert serà per streaming. Us agradaria poder actuar in situ per Amèrica alguna vegada?
[Gemma] Poc abans de la pandèmia s’estava gestant la possibilitat de poder fer una gira per Llatinoamèrica, però tot se’n va en orris. Però ens faria molta il·lusió recuperar aquesta gira.

Seria la primera vegada que actueu lluny de casa?
[Gemma] No, hem tingut la sort de fer-ho a la República Txeca, Dinamarca i a Hongria. Han estat bolos puntuals en diversos festivals i que ens ha permès connectar amb aquells catalans que viuen a l’estranger. De fet, en aquests concerts també hi ha hagut molts bascos, que ens diuen que tot i no entendre el contingut de les lletres els ha encomanat la música.

Cantar en català us tanca portes?
[Anna] És una falsa creença, un mite i no és així. Nosaltres mateixes escoltem música de diverses llengües i no en fem cap segregació. El més rellevant és que cantem en català i aconseguim passar-nos-ho bé i el públic, també.

Us han batejat com a ‘folk calentet’. M’ho expliqueu?
[Gemma] És una etiqueta que ha quedat obsoleta, ara potser només ha quedat el calentet [riu]. Roba Estesa es troba en un moment d’impàs abans de treure al mercat un nou disc (Rosa permanent), previst pel 8 d’octubre vinent. La soronitat de Roba Estesa i, al mateix temps, canvis de músics en la formació han fet que des de principis d’aquest any amb la publicació d’un EP ja es va veure una certa evolució del grup.

Cap a on?
[Anna] La nova sonoritat de Roba Estesa està explorant amb un estil més electrònic i la producció més digital. Aquest nou disc serà la posada en escena d’aquesta evolució. Es manté el folk, però hem volgut aprofundir en nous estils musicals.

 

Un dels darrers EP inclou la cançó ‘Lxs nenxs’. Una de les frases de la peça és ‘El fucking fall in love’. Aquesta és la versió de Roba Estesa del ‘Fucking Money man’ que va popularitzar Rosalía?
[Riuen] [Gemma] Ostres, potser sí! Mai ens ho havien preguntat. Tenim molts referents musicals i possiblement no ens vam adonar a l’hora d’escriure la lletra de la cançó.

Poseu al mercat un disc que s’ha enregistrat en plena pandèmia. Com us ha afectat?
[Anna] Moltíssim, tant en l’àmbit personal com grupal. De la pandèmia no hi ha hagut res positiu. La situació és cada cop més precària i que ens ha fet reflexionar moltíssim. Així i tot, amb l’esforç de totes hem estat capaces de treure un disc.

El de dissabte és dels últims concerts de la gira ‘Dolors 2.0’. Hi haurà alguna sorpresa prevista en el repertori d’aquest bolo del ‘Catalan Sounds’?
[Gemma] Sí, aquells qui siguin presents al concert virtual tindran l’ocasió d’escoltar ‘Oceà’, una peça del nou disc que posarem en escena per primera vegada. Per tant, ja tenen un bon motiu per escoltar-nos.

La música catalana més actual arriba a les Amèriques amb el festival ‘Catalan Sounds’
Gerard Figueras: "El ‘Catalan Sounds’ farà d’altaveu de la música catalana a l’altra banda de l’Atlàntic"
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram