La consellera Alsina, al seu despatx [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Victòria Alsina és la consellera d’Acció Exterior i Govern obert de la Generalitat. Avui reproduïm la segona entrega de l’entrevista realitzada la setmana passada des de la seu del departament a Barcelona. Alsina aborda tot el que relaciona amb el pressupost dissenyat pel departament i les prioritats en les àrees de cooperació al desenvolupament i Govern Obert.

Acaben de presentar el pressupost del departament. Què hi dibuixa?
És un pressupost que intenta consolidar l’acció exterior de Catalunya -pràcticament 100 milions d’euros- que en el còmput global de la Generalitat és modest, però té un valor estratègic. Aposta per reforçar l’acció exterior i representa un increment d’un 27,8% respecte al pressupost que teníem. És el departament que ja existia i que més creix en fons propis, així que crec que té un doble missatge més polític.

Què vol dir?
Que continuem treballant en l’acció exterior del país superant el que va ser un 155 -que en el cas d’aquest departament se’n pretenia la destrucció- i el Tribunal de Comptes, que tenia com a objectiu la mort civil i espantar les persones que havien treballat en l’acció exterior. Es tracta d’un missatge clar on es diu que no només no ens espantem, sinó que fem créixer l’acció exterior.

I quin és el segon missatge?
Per tal de reforçar la xarxa de delegacions a l’exterior -que la volem fer créixer perquè són les nostres antenes al món- també reforçarem algunes àrees que creiem que fins ara no s’hi havia pogut posar un accent prou important: els catalans a l’exterior. Hi aportem més recursos que estan a disposició de les subvencions i ajudes als mecanismes de col·laboració amb els casals i d’altres entitats i associacions. A més, es vol oferir més serveis als catalans a l’exterior.

A banda de l’exterior, també focalitza la gestió des de Catalunya.
Així és. Obrirem ajuts a la internacionalització dels municipis i altres projectes com l’enfortiment de la relació amb la xarxa consular a Barcelona, amb un missatge que diu “l’acció exterior comença a casa”, perquè no tota l’acció exterior ha de passar fora.

“El projecte ‘Catalunya, un país de dades’ pretén que les dades siguin obertes, que estiguin a disposició de la ciutadania, les empreses, les entitats, el tercer sector i les administracions públiques”

Per què és tan clara aquesta aposta per fer créixer la relació amb el cos consular?
A Barcelona tenim més de 90 cònsols, som la quarta ciutat del món amb més cònsols i tant ells com els seus treballadors són, d’una banda, una bona porta per a construir projectes i reforçar aliances amb aquests països. De l’altra, per a acollir millor les comunitats dels països que són a Catalunya. És important que els cònsols coneguin bé les institucions catalanes, que socialitzin el més aviat amb Catalunya i el català i que coneguin les infraestructures clau per al futur del nostre país.

Una de les potes del departament és la de cooperació al desenvolupament, quina és la prioritat que s’ha fixat en aquest àmbit?
Una primera prioritat és connectar més i millor el món de la cooperació catalana amb l’exterior, que té molt prestigi i és una referència en molts països i regions d’arreu del món. És molt rellevant donar-hi suport institucional, perquè té molt valor afegit per al país, però també ens ajuda a fer acció exterior, és una conversa en dues direccions, perquè ens obre portes i ens posiciona com un actor que vol tenir una veu activa, no volem tenir un rol passiu davant dels reptes globals del món.

[Foto: Joanna Chichelnitzky]

Quin rol ha de tenir Catalunya i les seves organitzacions en l’àmbit de la cooperació?
Catalunya i les organitzacions de Catalunya han de tenir un rol actiu en la participació i la solució dels reptes globals, es tracta d’un missatge potent. A l’àmbit de la cooperació, volem que els drets humans siguin una variable transversal que articuli les nostres polítiques de cooperació i volem que la cooperació connecti amb una sèrie de prioritats que poden tocar més enllà dels drets humans com un eix transversal amb la sostenibilitat, les migracions i la defensa dels drets polítics en zones on sembla que hi ha un retrocés.

“L’enfortiment de la xarxa consular a Barcelona té un missatge que diu “l’acció exterior comença a casa”, perquè no tota l’acció exterior ha de passar fora”

L’altre eix és la qüestió del Govern Obert. De què tracta aquest projecte, el ‘Catalunya, país de dades’?
Em fa molta il·lusió, hi crec molt. Govern Obert inclou moltes dimensions: transferència, participació, col·laboració i dades. Dades és un àmbit que connecta íntimament amb transparència i participació. Aquest projecte sintetitza molt bé el govern en què hem de treballar. Té com a prioritat la importació de la col·laboració publicoprivada basada en dades, perquè per a governar bé necessitem les dades que té el sector privat, i el sector privat i les pimes de Catalunya són importants en el sector que tenim i necessiten dades públiques per predir les seves inversions, així que els dos sectors es beneficien molt de tenir dades de l’altre.

Com s’executarà aquest projecte?
Volem que aquestes dades siguin obertes, és a dir, que estiguin a disposició de la ciutadania, de les empreses, les entitats, el tercer sector i les administracions públiques. A partir d’aquí crearem un ecosistema potent, mediterrani i amb dades. Les dades no han de ser gratuïtes, així es generarà un business model per a explotar-les i atraure empreses grans que puguin utilitzar aquest sistema, i que ens ajudin a fer-lo sostenible en el temps. És el gran projecte de Govern Obert d’aquesta legislatura.

Com s’han d’afrontar els problemes globals com l’emergència climàtica, des del seu departament?
Aquest departament és la finestreta de tot el govern de la Generalitat a l’exterior. Per tant, hi ha un departament que porta l’agenda prioritària, en aquest cas el d’Acció Climàtica, i nosaltres hem de treballar-hi per dimensionar internacionalment l’activitat que pot fer Catalunya, es tracta d’un treball en equip. Així, a través de la cooperació i la participació en organismes multilaterals i de contribucions que puguem fer en cimeres o en activitats a Barcelona que acabin tenint una dimensió internacional. Com deia un primer ministre britànic: “per fer bona política exterior s’ha de fer bona política a casa”.

Victòria Alsina: "Impulsarem la marca ‘Catalunya Exterior’ per donar veu i serveis als catalans residents a l’estranger"
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram