La consellera Alsina, en la part alta de l’edifici del departament d’Acció Exterior a Barcelona [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Victòria Alsina és la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat i entre viatge i viatge a l’estranger atén Exterior.cat a Barcelona. Desgrana a cop de detall tot allò que fa referència al seu departament en un moment determinant d’aprovació dels pressupostos. Des d’avui i fins dijous, Exterior.cat reprodueix la conversa amb la consellera Alsina en tres entregues. En aquesta primera, aborda les qüestions relacionades amb la comunitat catalana a l’exterior.

Hi ha qüestions que es mantenen vigents i que generen molt d’interès per a la comunitat catalana a l’exterior com és el cas del vot exterior.
Quan parlem de vot exterior cal subratllar sempre en aquest cas que a Espanya no hi ha un sufragi universal efectiu i aquesta és la nostra reivindicació. Som davant d’una vulneració d’un dels drets més importants. Des del primer dia aquesta ha estat una qüestió prioritària en la meva agenda, entenent que no ho podem impulsar ni el Govern i el Departament en solitari, sinó que ha de ser amb la col·laboració del Parlament, tot i saber que estem encorsetats per la LOREG. Per això cal destacar la tasca que fan els nostres representants al Congrés espanyol.

Davant de la inacció d’Espanya, què es pot fer des de Catalunya per acabar amb aquest malson per als catalans residents a l’exterior?
En aquesta legislatura estem treballant per trobar el consens necessari al Parlament de Catalunya per disposar d’una llei electoral pròpia, que ens permetria modernitzar el sistema electoral, agilitzar molts passos en el vot exterior i convertir-los en telemàtics. Així i tot, no podríem escapar-nos de l’encorsetament de la LOREC. Ara bé, aquesta conselleria treballarà fins allà on ens ho permetin per portar al límit la LOREC pel que fa al vot exterior.

“Molt aviat presentarem l’estratègia global de les delegacions i del creixement, reforços i ordenació que es produirà de cara al 2022”

Les delegacions són els punts de trobada i d’acció de Catalunya al món. Hi havia tres delegacions (Sidney, Tòquio i Senegal) que s’han de posar en marxa, també està vacant la dels Països Nòrdics, és imminent que es posin en marxa?
Molt aviat presentarem l’estratègia global de les delegacions i del creixement, reforços i ordenació que es produirà de cara al 2022. Per una banda, reforçarem i maximitzarem els recursos a Europa, que ha estat el nostre espai de referència comunitari en el mapa de les delegacions. Europa seguirà sent el centre, però posarem altres focus importants arreu del món.

Ens pot avançar l’estratègia?
[Somriu] Ho explicarem aviat. Quan la presentarem deixarem clares quines són les prioritats. Ho presentarem globalment, és fonamental fer-ho així perquè volem transmetre el missatge de les prioritats a la ciutadania. Pel que fa a la xarxa de delegacions, és rellevant lligar-ho amb altres àmbits relacions amb la Catalunya exterior.

Sempre ha parlat de professionalitzar les delegacions. Forma part d’aquesta estratègia?
Sí, a les delegacions els hem de donar més i millors recursos, però també és rellevant el model que som capaços de generar perquè aquestes delegacions treballin de manera efectiva. És important dibuixar el mapa de les delegacions, però també maximitzar els recursos i la tasca que es pot fer, per això implica la col·laboració entre les delegacions.

El Consell de la Catalunya exterior es va aprovar l’estiu passat. Pot confirmar que abans de Nadal és prevista la primera trobada i posada en escena?
Sí, així és. La primera trobada serà els dies 21 i 22 de desembre a Barcelona. Tindrà tres objectius: posar en valor i constituir formalment l’aspecte institucional del consell, que els representants ens coneguem millor per establir un vincle de col·laboració i per començar a treballar les diferents prioritats que s’ha fixat aquest consell. Dos dies en els quals els seus representants participaran en sessions de treball que serviran per posar en marxa el Consell.

Alsina en un moment de l’entrevista en el seu despatx [Foto: Joanna Chichelnitzky]

Què és el més rellevant d’aquest Consell?
Fins ara la veu dels catalans a l’exterior no participava de les polítiques públiques del govern. Ara volem donar veu als catalans a l’exterior perquè entenem que també són catalans i que el seu país de referència és Catalunya, amb independència del lloc on visquin. I les dades ens indiquen que actualment ens apropem a la xifra dels 400.000 i en un futur immediat és previst que s’arribi al mig milió de catalans a l’estranger. No hi volem restar importància, sinó donar-los-hi representativitat. La veu de la Catalunya exterior ha de ser escoltada i ha de tenir representació, per això la creació d’aquest consell és la representació d’aquesta veu.

“Estem treballant per trobar el consens necessari al Parlament per disposar d’una llei electoral pròpia, que ens permetria modernitzar el sistema electoral i agilitzar molts passos en el vot exterior”

Hi formaran part un seguit de representants dels casals catalans a l’exterior.
Així és, perquè entenem que els casals catalans tenen una importància clau per a l’articulació de la Catalunya exterior. Volem que siguin representatius de l’actual Catalunya exterior, i que, com a mínim, la meitat siguin representats a través del sistema que impulsem ara amb aquest Consell. No volem que els casals catalans perdin força, sinó que volem que creixin, i volem fer-los representatius de la Catalunya exterior.

Quines són les prioritats d’aquest Consell que està a punt de caminar?
Reformularem el sistema de subvencions i de beques que s’ofereix des del Govern. També el registre de catalans a l’exterior. Volem crear una comunitat virtual al voltant d’aquest registre, i tot, connectat amb els casals. Augmentarem la cartera de serveis adreçada als catalans residents a l’estranger. Impulsarem la marca ‘Catalunya exterior’ per reflectir que els catalans a l’estranger també són ciutadans de Catalunya i tindran veu i serveis. Aquest projecte ens ajudarà a cohesionar la comunitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram