Xavier Martínez (Sant Boi de Llobregat, 1985) és enginyer industrial i CEO del segell català Barcelona Three Dimensional Printers Technologies-BCN3D, un dels principals desenvolupadors i fabricants de solucions d’impressió 3D del món. Considera que la seva carrera professional comença a la facultat, quan s’implica en el projecte Formula Student a Barcelona, que dissenya, fabrica i fa competir un cotxe de carreres. Allà hi entra el 2008 com un més i acaba sent-ne el team leader. D’aquella experiència fa el salt a la fundació centre tecnològic CIM-UPC, on comença el projecte de BCN3D. La tecnologia que ha desenvolupat BCN3D l’utilitzen empreses com BMW, Seat, la NASA, el MIT de Boston, Camper o l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. A Exterior.cat, Martínez explica com BCN3D s’ha convertit en un referent al món de la impressió 3D.
Jove, però sobradament preparat. Com assumeix el rol de CEO de l’empresa?
És un sector molt jove. El 2013 va haver el boom de tenir una màquina d’impressió 3D a casa, a qui ens va agafar dins érem gent molt jove. Érem “els bojos del 3D” i que jo en sigui el CEO d’una companyia d’aquest sector és una conseqüència d’aquell període de temps i també perquè en el seu dia em van deixar que abastés més funcionalitats en lloc d’una persona sènior.
Com neix el projecte de BCN3D?
BCN3D neix al centre tecnològic CIM-UPC, vinculat a la Universitat Politècnica de Catalunya, amb l’objectiu de desenvolupar diverses tècniques de fabricació entre les quals destaca la impressió 3D. El 2012 vam iniciar una petita unitat de negoci dedicada a vendre petites màquines d’impressió 3D. Posteriorment, generem producte propi i comencem a vendre a tot el món. Aquest èxit comercial ens va animar a constituir, set anys més tard, BCN3D com a empresa tecnològica en un sector realment innovador.
Que el projecte hagi nascut en un espai acadèmic, quin valor té?
Des del principi, vam gaudir d’una llibertat que segurament no havíem tingut si haguéssim estat una empresa. El fet d’estar en una universitat ens va donar llibertat en moments clau de fer coses diferents. A més, veníem d’un entorn universitari i no teníem la pressió de la facturació diària. Haver estat a la universitat ens va donar flexibilitat per fer coses noves i, sobretot, per equivocar-nos.
Quins són els perfils professionals que formen part de BCN3D?
Hi ha una part que sí que som enginyers, però dissenyem, fabriquem i venen a tot el món, per tant, tenim perfils de tota mena. Comptem amb enginyers, perfils de fabricació i operacions, perfils de màrqueting, perfils de vendes i tots els suports com recursos humans i finances. És una empresa enormement complexa on treballem un centenar de professionals.
“A Catalunya la impressió 3D es troba en un procés de maduració”
Per què és rellevant, ara mateix, la impressió 3D?
Històricament, la impressió 3D ha servit per a prototipar i fer peces de productes que tu voldràs fabricar en sèrie en el futur i veure com són i corregir-los. Darrerament, ha pujat molt la demanda de producció d’utillatge. Ara s’encamina cap a portar la impressió 3D i les seves virtuts a una possible personalització en massa i que tu puguis triar què vols en cada producte i quins acabats vols. El que abans era una sola peça d’un sol ús ara es vol portar a la fabricació en personalització en massa i que pugui acabar en un producte determinat. En aquests darrers anys l’eclosió de noves tecnologies relacionades amb la impressió 3D ha estat espectacular. Tot i això, el proper pas serà el de les petites produccions.
Per què?
Que aquelles empreses que necessitin produir sèries curtes de productes puguin fer servir la impressió 3D per agilitzar els seus sistemes productius i no dependre de subministradors que, de vegades, procedeixen d’altres països. Si això s’aconsegueix, podrem assistir a una autèntica revolució on empreses relativament petites podran tenir una capacitat de producció més gran, en molt poc temps, i posicionar els seus productes de forma similar a les grans corporacions.
Quins avantatges té la impressió 3D?
Són nombrosos. A més de la seva versatilitat i rapidesa, permet una reducció de costos en tot el procés. Les nostres impressores es caracteritzen per ser robustes, eficients, versàtils i adaptables a cada demanda perquè, sobretot, han de satisfer les necessitats de particulars i empreses que volen obtenir objectes i productes molt diferents. A més, disposen d’una interfície d’usuari i un programari molt intuïtius que faciliten les necessitats de cada client i ens fan competitius al mercat. La impressió 3D converteix idees conceptuals en prototips funcionals en molt pocs dies i a un cost més baix.
En quins sectors s’ha adaptat millor la tecnologia 3D?
L’automoció està fent passos per intentar que hi hagi peces d’impressió en 3D en molts models. Però també el sector de la salut, hi ha casos d’èxit que ho corroboren. En aquests darrers anys, des de BCN3D hem ampliat la cartera d’impressores per adaptar-nos als dissenys i productes demandats en sectors tan diversos com el manufacturer, educatiu, sanitari, disseny industrial i el de la construcció, entre altres.
“L’evolució de moltes tecnologies no està en la invenció, sinó en la seva accessibilitat”
Com encaixa la impressió 3D en la cirurgia?
Especialment en casos d’oncologia, es requereixen procediments quirúrgics intricats i complexos, i els metges sovint s’han de moure al voltant i fins i tot dins d’òrgans vitals. La planificació quirúrgica preoperatòria els proporciona una base des d’on planificar les rutes d’accés i poder fer-se una idea millor del procés pas a pas. Això també permet anticipar les complicacions que puguin sorgir. La combinació de raigs X i tecnologia d’impressió 3D permet als metges utilitzar escanejats del pacient per produir un model virtual de la zona d’interès. A continuació, aquest model es pot imprimir d’acord amb les dimensions i la mida reals.
En plena pandèmia, BCN3D va aportar el seu vessant més solidari.
BCN3D va produir i distribuir de forma desinteressada més de 4.200 equips de protecció entre els quals viseres impreses en 3D que van Ser adoptades per una àmplia gamma de professionals de la salut en més de 50 centres mèdics a tot Europa. En l’àmbit de la salut, la impressió 3D també està revolucionant la medicina moderna en possibilitar recrear rèpliques d’òrgans i ossos de l’organisme amb gran precisió.
Un dels segells de la casa és la tecnologia IDEX. En què es basa?
Es basa en l’ús de dos capçals independents simultàniament en mode duplicat i un mirall permeten duplicar la producció i, per tant, incrementar notablement la productivitat, en comparació amb les impressores 3D d’escriptori convencionals. La tecnologia IDEX ens fa diferents de la resta. De les diferents tecnologies que hem desenvolupat, IDEX ha estat una de les fites més importants per a nosaltres.
Darrerament, estan desenvolupant una tecnologia nova: Viscous Lithography Manufacturing, coneguda com a VLM.
És una tecnologia i sent el màxim d’humils possibles que tindrà un impacte fort en la tecnologia 3D. És una nova tecnologia d’impressió 3D amb resina d’alta viscositat per permetre que les indústries guanyin autonomia en els seus processos de fabricació. De moment només tenim la tecnologia i anem cap a tenir un producte d’aquesta tecnologia. BCN3D intenta promocionar el que nosaltres diem manufacturing autonomy, que les empreses siguin capaces de fabricar els seus propis productes. És una visió a llarg termini i tenim dues estratègies per fer-ho possible: les màquines CDM com les màquines més accessibles per tenir fabricació dins la teva empresa i la segona és VLM, que és més industrial i que també pugui fer tirades grans, com ja fa SEAT. Nosaltres volem que la gent se sentin empoderats per fabricar els seus propis productes.
“La pandèmia ha provocat que la fabricació sigui menys massiva, més local i sostenible”
Des de fa un temps han apostat fermament per la internacionalització. Prova d’això ha estat comptar amb un centre logístic a Nova Jersey, als Estats Units.
Amb els Estats Units sempre hi hem treballat, és el nostre mercat predilecte. L’Amèrica del Nord representa el 33% del negoci del 3D a escala mundial i nosaltres tenim un 20% de tota la producció, així que la potencialitat de creixement allà era molt evident. Hi ha hagut un aspecte que hi ha influït, que ha estat la pandèmia i és que l’encariment de la logística. Nosaltres abans hi enviàvem directament la maquinària, però això era molt ineficient. Amb la pandèmia van incrementar els costos i va ser l’última empenta que ens va fer treballar per a tenir un centre logístic allà.
Què ha suposat disposar d’una planta en terreny nord-americà?
Hem pogut obrir distribuïdors nous, perquè tenen més accés a maquinària, la cultura dels Estats Units no és tan localista com l’europea i ens ajuda bastant. Estem encara en rampa, fins a finals d’any no tindrem la capacitat d’estucatge i els procediments, però estem bastant contents.
Han produït per a diferents empreses, entre les quals, la NASA. Com hi arriben?
La NASA té molta confidencialitat en els seus temes. Nosaltres venem màquines a distribuïdors i tenim molts clients que no són nostres, sinó que són d’ells, i ens expliquen les històries que hi ha al darrere. En el cas de la NASA, es tracta de temes que portem de manera discreta. No tenim ni idea del que es fa amb elles, però tenim màquines a moltes altres empreses que sí que sabem on van.
Quina mirada fa Catalunya cap a la impressió 3D?
Des del punt de vista de fabricants es troba en un moment dolç, perquè HP va decidir instal·lar-se a Catalunya i ha fet que moltíssima gent d’aquí sàpiga de què tracta el 3D. Però, en canvi, les empreses catalanes no tenen una predilecció més gran a fer servir 3D que qualsevol altre país. A Catalunya la impressió 3D es troba en un procés de maduració del creixement bestial de la dècada passada, i ara som nosaltres els qui tenim la pressió de demostrar el que vam dir que acabaria passant. És normal que les institucions es despistin una mica i ens deixin més sols perquè hi ha tecnologies molt llamineres, però a escala europea, tot passa per la impressió 3D.
Quin recorregut pot tenir la tecnologia 3D al món?
La pandèmia ha provocat que la fabricació sigui menys massiva, més local i sostenible. I aquí la impressió 3D té molt a dir perquè és capaç de fabricar a un preu similar tenint-ho al costat de casa és fantàstic.
La impressió 3D arribarà a l’ús domèstic?
La meva perspectiva és que si entenem com a domèstic que la meva mare imprimeixi coses a casa, això no passarà, o és molt difícil que passi. Fins ara hi ha hagut molts projectes fallits. Crec que en un futur hi haurà empreses o activitats molt petites capaces de tenir una tirada relativament gran posant impressores 3D. L’evolució de moltes tecnologies no està en la invenció, sinó en la seva accessibilitat. En aquest sentit, la impressió 3D agafarà tard o d’hora un rumb d’aquest estil.