Foto: El conseller Solé amb cooperants de Vic a la seu de la Universitat [UVic]

Estudiants i cooperants de l’UVic-UCC que el març passat, coincidint amb l’esclat de la pandèmia per Covid-19, van quedar atrapats a Gàmbia quan intentaven tornar a Catalunya de les pràctiques internacionals que estaven duent a terme al Senegal, van trobar-se amb el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé.

En una visita a l’edifici del Rectorat de la UVic-UCC a la Casa de Convalescència, a més del conseller hi van assistir els dos cooperants de l’Ajuntament de Vic que es van trobar en la mateixa situació. Tampoc hi van faltar el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, el vicerector d’Internacional, Josep Bau, el regidor de Cooperació de Vic, Josep Ramon Soldevila i el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila.

El conseller va explicar que, “després d’aquell març tan caòtic, és un plaer poder ser aquí per tancar el cercle i conèixer de primera mà com estudiants, cooperants i universitat vau viure aquells moments complicats”. Solé va recordar que en un primer moment “la situació dels i les joves procedents de Senegal no era gens favorable” però, va dir, “va ser amb la implicació de totes les parts que avui podem celebrar que tot va anar bé”.

Solé també es va interessar pels projectes de cooperació que l’Ajuntament duu a terme al país africà, i per la naturalesa de les pràctiques que l’alumnat hi realitza. I es va felicitar pel fet que “la UVic-UCC aposta per la cooperació com a valor afegit a l’itinerari educatiu de l’alumnat” i va agrair al consistori que “una administració local prengui un compromís tan important amb la cooperació i la solidaritat”.

El rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños va reconèixer que aquells dies de març “van ser moments de franca preocupació per la direcció de la Universitat” i va agrair al conseller el seu suport: “l’administració catalana va donar un gran exemple d’acompanyament i de bona gestió”. També va explicar que, a més dels estudiants atrapats al país africà, la Universitat va gestionar el retorn o acompanyament de més de 180 alumnes repartits per tot el món.

Tots plegats també van assenyalar que la mediació i suport de la delegació de la Generalitat a Portugal va ser un dels elements clau per fer tornar els afectats, que van arribar a Catalunya passant per Lisboa. En total van ser nou estudiants i dos cooperants els que van viure aquest periple, mentre que quatre alumnes més havien pogut tornar abans del confinament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram