Font: Gatillepis

Els castellers són un dels símbols més potents de la cultura catalana. Cada cop més són les colles que s’agrupen arreu del món i, alhora, les colles de referència del país exporten els castells a l’exterior. Aquesta tradició, de fa més de dos-cents anys al Camp de Tarragona, té cada cop més adeptes i les colles castelleres han pujat el llistó amb castells de gran complexitat.

Anna Hervás (Esplugues de Llobregat, 1986) és fisioterapeuta i una apassionada als castells. Hi va contactar per primera vegada a través de la colla de la seva ciutat, els Cargolins, quan tenia 18 anys: “a la meva colla d’amics hi havia membres dels castellers d’Esplugues i em van convidar a provar-ho”, explica a Exterior.cat.

Durant 10 anys hi va formar part i ara es passeja pel món amb “la camisa blava elèctrica dels cargolins!”. “Antigament la gent de Sant Just Desvern i Sant Joan Despí anava a Esplugues a collir cargols. Per això, als espluguins també som cargolins”, diu. Hi va formar part durant 10 anys i ara es dedica a explicar el seu projecte Castellers Experience “amb la camisa blava dels cargolins!”.

Des de fa dos anys es dedica a viatjar pel món i a exportar aquesta tradició al món. “Els estrangers, qui més qui menys, ho ha vist alguna vegada. La prioritat és donar a conèixer els castells i apropar les sensacions que hi ha a l’hora de construir un castell per donar valor a la complexitat que hi ha”, assegura Hervás.

L’any 2017, Hervàs va estrenar-se amb una activitat feta per Skype [videoconferència] amb un grup d’alumnes de català de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles. “Una amiga era professora de català en aquesta universitat i vam fer una sessió teòrica. M’hagués agradat fer-ho presencialment, però no vam poder finançar el viatge”, admet. Un any després ho va fer in situ en una doble activitat a Nova York i Boston (Estats Units) amb la col·laboració del Catalan Institute of America i l’Institut Ramon Llull.

En l’activitat a Central Park de Nova York hi van participar més d’una vuitantena de persones. “Els participants eren molt actius i va ser molt entretingut”, explica. Hervás subratlla que “posar-se una faixa és una de les coses que més agrada i jo sempre viatjo amb un munt de faixes de la colla d’Esplugues”. A Boston, la presència de castellers de Sabadell i Sant Cugat del Vallès va permetre “fer construccions més elaborades”, apunta.

Aquest estiu va ser a Tòquio on va participar en una activitat promoguda pel Casal Català del país asiàtic. El perfil de participants en el projecte Castellers Experience són “majoritàriament catalans residents a l’estranger o nadius coneguts de catalans. La resposta és molt positiva i cada cop són més les comunitats catalanes que contacten amb mi per promoure els castells arreu del món”, admet.

A través dels seus estudis de fisioteràpia, ara forma part d’un equip de professionals que està redactant el ‘Manual de fisioteràpia castellera’. “Som sis fisioterapeutes d’arreu del país que estem posant les bases per a promoure un seguit d’exercicis previs durant les actuacions castelleres”, explica. La passió d’Hervás ha travessat fronteres. El desig de l’espluguina és recórrer el món cultivant la llavor dels castellers.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram