Font: Delegació Govern USA

La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha alertat de l’amenaça que la ultradreta suposa per als drets de les dones i ha situat el feminisme com a “barrera enfront de l’auge de l’autoritarisme global”. Ho ha dit a Nova York, on ha viatjat per participar en la 63a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona (Commission on the Status of Women- CSW, per les seves sigles en anglès) de l’ONU. La CSW és el principal òrgan internacional intergovernamental dedicat exclusivament a la promoció de la igualtat de gènere i l’apoderament de la dona.

Artadi ha denunciat l’intent de “criminalitzar el moviment feminista“ per part de les formacions polítiques populistes i ha qualificat d’”inquietants” algunes de les mesures socials anunciades pel Partit Popular i Vox, com ara la identificació per raons ideològiques dels treballadors públics de la Junta d’Andalusia que avaluen els casos de violència de gènere i la derogació de la llei contra la violència masclista o la de l’avortament, així com la proposta dels populars d’ajornar temporalment l’expulsió de dones immigrants sense papers que donin els seus fills en adopció. “No deixa de ser una versió moderna dels nens robats que havíem tingut a l’època de Franco”, ha manifestat.

El Consell Nacional de les Dones de Catalunya (CNDC), hi presenta una Declaració on es fa seguiment de l’evolució de la situació de les dones a Catalunya respecte els objectius de la IV Conferència Mundial de Beijing. Artadi va presidir la cloenda de l’acte “30 anys de treball local. 20 anys de treball global. Construint igualtat des de la participació”, organitzat pel Consell Nacional de les Dones de Catalunya en el marc de la CSW per visibilitzar la seva tasca al territori.

La consellera Artadi ha destacat la importància de la transformació social impulsada per les entitats de dones al llarg de la història i la necessitat de garantir la formació per tal que s’incorpori la perspectiva de gènere a la gestió pública. En aquest sentit, la consellera de la Presidència ha valorat que la implantació de quotes en l’àmbit de la política ha facilitat que actualment existeixin governs i parlaments “més diversos” i amb més presència de dones en llocs de poder, fet que s’ha traduït en un canvi “real” en la presa de decisions.

Malgrat això, Artadi ha volgut posar en relleu la major “discriminació i invisibilització” que pateixen les preses polítiques per la seva condició de dones: “Amb la crisi política catalana estem veient una tercera cara de la repressió, el fet que les preses polítiques i les exiliades tenen una vida molt més complicada i a més estan essent invisibilitzades”, ha lamentat. Durant la seva participació en la CSW, Artadi s’ha reunit amb Joanne Myers, cap d’afers públics de Carnegie Endowment for International Peace, a qui ha explicat les iniciatives del Govern per promoure polítiques feministes i fer xarxa amb altres organitzacions d’arreu del món amb motiu de la trobada d’UN Women.