Del 19 al 22 de novembre, Barcelona acull la segona edició de la Missió internacional de traductors de teatre de text en català. Hi participaran sis traductors de sis països diferents: Sharon G. Feldman (Estats Units), Fabrice Corrons (França); Ursula Bauchhausen (Alemanya); Agnieszka Stachurska (Polònia); Roman Redlova (República Txeca) i Dora Bakucz (Hongria).

El programa preveu una sessió informativa a càrrec de la cap d’àrea de Literatura, Izaskun Arretxe, sobre els recursos que l’Institut Ramon Llull ofereix als traductors d’arreu del món; una xerrada introductòria sobre el passat i el present del teatre en català que oferirà Eduard Molner, periodista especialitzat en dramatúrgia; i un taller dedicat als reptes lingüístics de la traducció teatral de la mà de Marius Serra, escriptor, periodista, comunicador i traductor.

Les activitats planificades procuren que els traductors es familiaritzin amb el panorama teatral en català però també que s’hi comparteixin vivències i punts de vista. En aquest sentit, s’ha arranjat una taula rodona amb tots sis convidats perquè posin en comú la seva experiència personal amb la dramatúrgia en català -els seus èxits i troballes- així com les peculiaritats i el funcionament del sector teatral en els seus països d’origen.

El programa, en la vessant cultural, proposa un tast de la producció contemporània de teatre de text en català amb l’assistència a dues representacions teatrals: Bruels, d’Oriol Morales, a la Sala Beckett; i Una història real d’en Pau Miró, a la Villarroel.

En la vessant professional, hi ha previstes dues jornades de treball en què els convidats es reuniran amb 24 dramaturgs en llengua catalana. Durant aquestes trobades, que concentren el nucli de la missió i defineixen el sentit de la iniciativa, autors i traductors podran iniciar o consolidar una relació que haurà de culminar amb la traducció i representació de les obres originals en català en els escenaris d’Europa i els Estats Units.

Entre els dramaturgs que participaran a la Missió destaquen Marc Artigau, Gemma Brió, Roc Esquius, Daniela Feixas, Esteve Soler i Joan Yago, entre d’altres.