Font: Generalitat de Catalunya

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la delegada del Govern davant la Unió Europea, Meritxell Serrat, han obert, aquest dijous, a Brussel·les a primera trobada de regions europees per analitzar la implementació d’agendes urbanes globals, organitzada des del Govern català. Les trobades volen servir per intercanviar experiències i reforçar la cooperació entre les regions.

“Les regions, malgrat que no ens sentim còmodes amb aquesta qualificació, som un actor crucial i estratègic en la implementació de les agendes urbanes”, ha defensat Calvet. La Unió Europea va signar el 2016 el Pacte d’Amsterdam, que preveu l’elaboració d’una Agenda urbana per a tots els països de la Unió i Catalunya reivindica el treball en xarxa dels governs regionals. “Catalunya vol jugar en aquesta lliga de les nacions més capdavanteres i l’elaboració de l’Agenda urbana catalana va en aquesta direcció”, ha subratllat el conseller.

També al 2016, l’ONU va aprovar la Nova Agenda Urbana (NAU), on es constatava que el món viu un procés d’urbanització irreversible i es proposava una sèrie de principis per guiar el desenvolupament sostenible de les ciutats a escala mundial. “Catalunya vol jugar en aquesta lliga de les nacions més capdavanteres i l’elaboració de l’Agenda urbana catalana va en aquesta direcció”, ha reblat Calvet.

UNA AGENDA AMB SEGELL CATALÀ

El Govern català es va adherir a aquestes iniciatives i es troba en ple procés d’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya. Pretén ser un acord estratègic de país, entre tots els actors que influeixen sobre el territori, per dissenyar els hàbitats urbans del futur tenint en compte aquests impactes. Representa, per tant, una oportunitat per la modernització del país i una contribució a la sostenibilitat del planeta.

L’Agenda Urbana de Catalunya necessita del compromís i la participació de tots els actors que influeixen en el territori. El Govern ha impulsat la creació de l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat  i integrada per una seixantena de persones. Aquest ens redactarà el projecte que haurà de ser aprovat pel Consell Executiu del Govern i sotmès a informació pública. La previsió és aprovar l’Agenda el 2021.

En l’acte també hi han assistit el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra; la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram