Aquesta setmana s’està celebrant el Seminari Internacional Experiències de revitalització de les llengües indígenes, que organitza la Sotsdirecció de Pobles Originaris que depèn del govern xilè, amb dues seus: Temuco, la principal ciutat en territori maputxe, i Santiago de Xile, amb la intervenció de la Ministra de les Cultures, les Arts i el Patrimoni, Consuelo Valdés Chadwick.

En aquest seminari, que ha comptat amb l’assistència de prop de tres-centes persones vinculades als sectors educatius, culturals, governamentals i associatius, Daniel Condeminas ha explicat el paper estratègic dels mitjans de comunicació com a eines de dinamització i normalització lingüística i cultural, així com el creixent protagonisme de xarxes socials en la projecció d’una llengua, especialment pensant en infants i joves.

Així, més enllà de l’exitosa trajectòria de les ràdios i televisions en català, amb un model competitiu respecte l’oferta en castellà existent abans i ara, tant en ofertes generalistes com temàtiques, Condeminas ha posat l’accent en l’oportunitat que ofereix internet per connectar comunitats lingüístiques i, en concret, de poder generar i potenciar referents generacionals i en la pròpia llengua com les i els youtubers i instagramers. A més de la conferència centrada en aquests temes, ha participat en una taula rodona al costat d’editors i productors de programes de ràdio maputxes.

Aquest seminari és una de les principals activitats de l’Any Internacional de les Llengües Indígenes proclamat per l’ONU, té com a objectiu principal haver esdevingut un espai de reflexió i intercanvi d’experiències respecte el processos de dinamització i normalització de llengües no oficials o minoritzades d’Amèrica i Europa.

Al seminari han intervingut experts en l’aprenentatge i la revitalització dels 7 idiomes indígenes existents a Xile: l’aimara, el quítxua, el rapa nui, el kawésqar, el yagan, el mapuzungun –també parlat a l’Argentina- i el ckunza. Juntament amb ells, s’han programat conferències que han compartit les experiències a Bolívia -amb l’aimara, Perú –amb el quítxua, i Euskalherria.

Condeminas ja havia estat ponent en jornades o seminaris vinculats als mitjans de comunicació en dues ocasions anteriors al mateix Xile, i té un ampli coneixement de la realitat dels pobles indígenes americans, gràcies a tallers formatius o conferències celebrats a Guatemala, Panamà, Mèxic, Equador, Veneçuela i Colòmbia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram