Aquest dimecres 3 d’abril (19.00 hores), el Casal Catalunya de Buenos Aires ha programat la presentació del llibre Catalunya, un país secuestrado, que traça el recorregut d’un miler d’anys de relació entre Castella i Espanya amb Catalunya. El volum l’ha escrit l’argentí Daniel Marcelo Piano Bassi i serà present en la presentació.

Catalunya, un país secuestrado és un intent d’evidenciar les profundes diferències que hi ha entre castellans-espanyols i catalans que ha portat a molts catalans a fer seu l’eslògan Catalonia is not Spain. Tradicionalment monàrquics i conservadors els uns i majoritàriament republicans i progressistes, els altres. Característiques que són la base principal de posicions molt allunyades.

L’obra consta de dues parts: una primera de relat històric fins al final de la guerra civil espanyola on es fan evidents els càstigs als que Castella i Espanya van sotmetre a Catalunya periòdicament; i una segona part més contemporània, des de la transició, amb una anàlisi de la Constitució espanyola de 1978, el finançament autonòmic, la voluntat de diàleg no correspòs amb l’executiu espanyol, els referèndums del 9-N i l’1-O fins el càstig en forma de venjança amb les acusacions falses que han portat a la presó els principals líders socials i polítics de Catalunya.

Segons l’autor, “Catalunya haurà de negociar una millora en el seu encaix amb Espanya o, com a últim recurs, la independència”. Piano Bassi, que viu a Catalunya des de 2002, afegeix que “els líders catalans hauran de dissenyar una estratègia raonada que eviti cometre errades”. Economista i docent, l’escriptor argentí reconeix que “des d’Aristòtil fins a Churchill, passant per Maquiavel, van definir la política com l’art d’allò possible. Una definició que no seria aplicable, de moment, en la relació entre Catalunya i Espanya”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram