Els representants dels Quatre Motors -Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps- [Foto: Govern]

El Govern de Catalunya ha liderat l’acord d’una posició conjunta dels Quatre Motors per a Europa —una aliança entre Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Alvèrnia-Roine-Alps— sobre el pròxim pressupost europeu per al període 2028-2034. Sota la presidència catalana, s’ha elaborat la declaració titulada *Powering Europe’s Transformation*, que reclama un pressupost més just, intel·ligent i arrelat al territori. El text inclou propostes sobre governança, cohesió, innovació, educació, acció climàtica, cooperació territorial i altres àmbits clau per al futur de la Unió Europea.

El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha defensat aquest posicionament davant diverses institucions europees, com la Comissió i el Parlament Europeu, juntament amb representants dels altres governs regionals. La declaració s’ha traslladat a figures rellevants com Kerstin Jorna i Nicola De Michelis, amb l’objectiu d’incidir en el disseny del pròxim marc financer. Catalunya, doncs, no només ha exercit lideratge polític, sinó que també ha articulat tècnicament les propostes, reafirmant el seu rol actiu en la construcció del projecte europeu.

L’acord s’alinea amb la proposta aprovada pel Govern al juny sobre els pròxims comptes comunitaris, i recull nou demandes clau del posicionament català

La declaració conjunta recull nou demandes clau alineades amb el posicionament aprovat pel Govern de Catalunya el mes de juny. Entre aquestes prioritats hi ha un pressupost més ambiciós, la participació real de les regions en la governança europea, la inversió en projectes estratègics amb impacte territorial, i una política de cohesió que combini competitivitat i inclusió. També es demana una simplificació administrativa, més flexibilitat en la implementació dels programes i una revisió de les normes d’ajudes estatals per donar suport a projectes transformadors vinculats al Pacte Verd i la transició digital.

Amb l’objectiu d’ampliar l’impacte d’aquest posicionament, el Govern català l’ha fet arribar a diversos actors institucionals tant a Europa com a l’Estat espanyol i a Catalunya. A escala europea, s’ha compartit amb comissaris, eurodiputats, representants permanents i xarxes com la Conferència de Regions Perifèriques Marítimes. A Espanya, s’ha adreçat a ministeris i comunitats autònomes, i a Catalunya, a la Comissió d’Unió Europea i Acció Exterior del Parlament.

En paral·lel, el conseller Duch també ha participat en trobades amb més de 130 regions europees per reclamar més descentralització en la gestió dels fons de cohesió.

El president Illa assumeix la presidència dels Quatre Motors
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram