Foto: Parlament de Catalunya

El Parlament de Catalunya ha tramitat la petició per a conèixer els plans i polítiques destinades a garantir el retorn dels catalans i catalanes a l’exterior. La iniciativa, impulsada per la Comissió pel Retorn Digne, vol garantir els drets de les persones emigrants i retornades a Catalunya.

Després d’un presentació fallida al registre del Parlament el desembre passat, aquest cop, sí que l’arc parlamentari català ha acceptat la proposta. A principis de febrer es va formalitzar la demanda al Parlament i avui s’ha acceptat a tramitar-la.

Els integrants de la Comissió pel Retorn Digne es van reunir amb el coordinador del Servei de la  Catalunya Exterior de la Generalitat, Rafel Caballeria i la cap de Gabinet de la Regidoria de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona, Júlia Trias.

La petició s’ha fet arran de la campanya #SomMésDe300Mil, que pretén visibilitzar els catalans residents a l’exterior. A través d’una enquesta, la Comissió pel Retorn Digne ha permès fer una radiografia de les inquietuds dels catalans a l’exterior.

L’enquesta, que es va realitzar entre el 5 i el 14 de febrer de 2020, la van respondre 461 persones residents a 53 països diferents, generant un total de 2.027 respostes. Les respostes s’agrupen en dos grans eixos: un 54,4% fan referència als drets socials, econòmics i culturals; i un 45,6%, als drets civils i polítics.

EL DRET A VOT I A LA SALUT, COM A PRIORITATS

Els resultats definitius de l’enquesta determinen que les prioritats dels catalans a l’exterior són, per aquest ordre, la implementació del vot electrònic, garantir l’accés sanitari, suport a l’aprenentatge del català per a fills i filles i la creació d’un pla de retorn digne.

La Comissió pel Retorn Digne subratlla que majoritàriament les prioritats reflectides en l’enquesta són competència de l’Estat espanyol. No obstant això, la majoria depenen de la Generalitat íntegrament o són compartides.

A partir d’ara, la comissió de peticions del Parlament haurà d’avaluar si és pertinent o no la demanda de Comissió pel Retorn Digne. Si el Parlament dóna llum verda, la Comissió instarà als diputats dels diferents grups parlamentaris a realitzar accions legislatives en matèria de retorn.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram