El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, en una entrevista a Catalunya Ràdio [Foto: ACCIÓ]

El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero ha assegurat que “s’estan tancant moltes exportacions catalanes de forma virtual, les vies d’exportació catalanes s’han multiplicat”. Ho ha dit al programa Revolució 4.0 de Catalunya Ràdio, qui ha tret ferro als canvis en el procés d’internacionalització de les empreses catalanes al món arran de la pandèmia.

Romero assenyala que “les eines digitals han agafat una gran rellevància a l’hora de segellar grans acords internacionals. Hi ha oportunitats per altres tipus d’empreses que no estan acostumades a internacionalitzar-se que, ara a través de plataformes digitals, també poden fer-ho”.

Prova d’això és que, segons el conseller delegat d’ACCIÓ, “en el primer trimestre de 2020, el nombre d’empreses catalanes en el procés d’internacionalització va créixer un 13%”. Una dada que dóna continuïtat als 9 anys de “rècords d’exportacions catalanes al món”, afegeix.

L’any passat, les negociacions presencials van perdre pistonada. “Tot s’està digitalitzant, però no podem oblidar les peculiaritats de cada mercat, que incideix directament a l’hora de negociar. Cada mercat és totalment diferent i la cultura hi incideix directament”, subratlla.

“En el primer trimestre del 2020, el nombre d’empreses catalanes en el procés d’internacionalització va créixer un 13%”

I alerta dels ciberatacs: “la digitalització de les empreses comporta riscos, com indiquen els informes de ciberseguretat. El 99% de les empreses espanyoles van patir ciberatacs. Les empreses han d’anar amb molta cura amb el contingut digital”, diu Romero.

El sector tecnològic, a l’alça

El conseller delegat d’ACCIÓ recorda que “de la crisi anterior (2008) en vam sortir gràcies a l’exportació i ara tornarà a ser el motor que ens portarà cap a la recuperació. L’economia catalana és molt oberta. Així que quan el món s’encostipa, Catalunya també. Però quan el món es recupera, Catalunya ho fa amb més rapidesa que la resta”.

Els tres sectors principals d’exportacions catalanes són tradicionalment el químic-farmacèutic, l’alimentació i l’automoció. “Quan un mira l’evolució dels darrers anys es detecta que hi ha un sector emergent: les exportacions d’alt contingut tecnològic. Cada cop se’ns veu al món com un país que s’exporta amb més valor”, rebla.

Romero assegura que els reptes del nou govern català entrant són “recuperar l’economia i ajudar a fer una doble transformació: tecnològica i digital del teixit productiu i la transició de l’economia circular”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram