Foto: La pel·lícula ressegueix la vida del dibuixant barceloní i el seu pas pels camps del sud de França [IRL]

El dibuixant francès Aurel va descobrir la història de Josep Bartolí per casualitat en un saló del llibre. La portada del llibre que Georges Bartolí havia dedicat al seu oncle Josep el va encuriosir i l’aventura de Josep va començar llavors.

La pel·lícula, que ressegueix la vida del dibuixant barceloní i més concretament l’exili i el pas pels camps del sud de França, és un homenatge al dibuix com a arma, un crit sobre les nocions de militància, resistència, memòria i desarrelament.

La producció compta amb les veus entre d’altres de Sergi López, Gérard Hernandez, Bruno Solo i Sílvia Pérez Cruz, autora de la banda sonora. Josep s’estrenarà el 30 de setembre, i s’han organitzat diverses estrenes i preestrenes a França des de finals d’agost fins a l’octubre.

El llargmetratge, que conté diàlegs en francès, català i castellà, és una coproducció de Les Films d’Ici Méditerranée (Serge Lalou) i Imagic Telecom, la productora catalana dirigida per Jordi B. Oliva. Josep ha format part de la selecció oficial del Festival de Cannes 2020 i va guanyar el premi Fondation Gan a la difusió al festival internacional de cinema d’animació d’Annecy el 2019.

UN CATALÀ EXILIAT A FRANÇA

La sinopsis del llargmetratge d’animació signat per Aurel i amb guió de Jean-Louis Milesi diu això. S’inspira en la història de Josep Bartolí (Barcelona, 1910 – Nova York, 1995), dibuixant català i fundador del Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, que després de l’esfondrament de la República, un cop acabada la Guerra Civil, es va haver d’exiliar a França.

Durant dos anys va passar per set camps diferents, entre els quals La Menera, Ribesaltes, Sant Cebrià de Rosselló, Agde i més tard Perpinyà i Bram, on dibuixava d’amagat la situació deplorable dels exiliats. Detingut per la Gestapo, va aconseguir escapar-se quan el deportaven a Dachau i el 1943 va arribar a Mèxic, on es va relacionar amb Frida Kahlo, per instal·lar-se més tard als Estats Units.