La Quinta Forca la integren un grup de catalans residents a Suïssa [Foto: La Quinta Forca]

La Quinta Forca de Zuric posarà com a colofó un any per emmarcar amb l’estrena de l’adaptació De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, una obra de Joan Yago i La Calòrica, que es va programar al Teatre Nacional de Catalunya el 2021. Sota la direcció de Joan Piñol, La Quinta Forca l’estrenarà aquest cap de setmana, 2 i 3 de desembre, a la Sala Bühne-S de Zuric.

La formació amateur la integren una colla de catalans residents a Zuric. Un grup amateur que va iniciar-se al Casal Català de Zuric i que ha exportat la tradició del teatre català al centre d’Europa. Es va posar en marxa fa 16 anys, i aquest serà el seu tretzè espectacle. Un dels qui pujarà a l’escenari és Lluís Enrique (València, 1983), arquitecte de professió i que gaudeix fent teatre des de fa sis anys quan es va integrar al grup. “El teatre és una activitat que em serveix per desconnectar del meu dia a dia, i al mateix temps, em permet tenir un vincle amb la meva cultura, no té preu”, assegura a Exterior.cat.

De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda és una auca ecologista, una cursa desesperada entre escales i replans, una comunitat enfrontada al terrible repte d’organitzar-se abans que l’aigua els arribi al coll. Si l’any passat, La Quinta Forca va canviar de registre apostant per un musical, aquest cop també han trencat l’estil d’espectacles que fins ara ha fet. “Sempre hem fet comèdies esbojarrades, i aquest espectacle és una sàtira, un canvi de gènere que ens suposa un repte i una oportunitat de creixement”, explica.

“Diem que fem teatre, però en els assajos ho passem molt bé. Hem fet una xarxa necessària en la comunitat”, explica Lluís Enrique, un dels integrants del grup

Més enllà de l’obra, Enrique diu que el recorregut de La Quinta Forca passa per la figura de Joan Piñol, el director orquestra. “Si una activitat com aquesta funciona és perquè hi ha el Joan al darrere. Sempre troba temps pel teatre, hi posa molta energia i interès. Més enllà d’ajudar-nos a construir els personatges i les escenes, ho fa absolutament tot. És un director total”, confessa.

La Sala Bühne-S de Zuric s’ha convertit en el teatre per excel·lència per a La Quinta Forca. Aquí s’han estrenat bona part dels espectacles que han fet al llarg de la seva trajectòria. “Tenim un públic molt fidelitzat, que són les nostres famílies. Però cada any s’apropa gent nova, especialment jove”, explica. L’aforament és limitat i les entrades es poden adquirir telemàticament. El preu és de 15 chf i, a més de l’entrada per a l’espectacle, inclou una beguda.

Des del 2007, La Quinta Forca Teatre ha escenificat dotze espectacles i té una trajectòria consolidada: On hi mengen dos hi mengen tres (2007), Això no és vida (2008), Els 10 negrets (2010), Trifulques de la catalana tribu (2011), Delicades (2016), Políticament Incorrecte (2018), Fuita (2019), La Ratera (2020), Bojos del bisturí (2021) i T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré (2022).

Un dels moments de l’espectacle T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré, de l’any passat [Foto: La Quinta Forca]

2023: una gira, dos espectacles i els joves
“Ha estat un any espectacular, amb la gira més enllà de Zuric -amb actuacions a Basel, Bern i Viladecans-, la posada en marxa del grup de teatre de joves i aquest nou espectacle que estrenem”, assegura Enrique. En aquest 2023, La Quinta Forca ha fet realitat un somni, ha culminat una assignatura pendent: actuar a Catalunya. Ho va fer el setembre passat al Centre Cultural Sant Joan de Viladecans amb l’espectacle T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré i davant de tres-centes persones. “Va ser una experiència inoblidable”, recorda.

Enrique confirma que el 2024 hi haurà nou espectacle i que el grup de joves tindrà continuïtat. “Diem que fem teatre, però en els assajos ho passem molt bé. Hem fet una xarxa necessària en la comunitat”, rebla Enrique.

La Quinta Forca Joves de Zuric: “Ens uneix l’estima pel teatre i continuar aprenent el català”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram