Font: ACCIÓ

L’empresa TAI Smart Factory, especialitzada en el desenvolupament de software en l’àmbit de la indústria 4.0, ha multiplicat per 10 el seu volum de negoci a l’Amèrica Llatina en tres anys. Amb seu a Sant Cugat del Vallès, TAI es va establir a Colòmbia a finals del 2016 amb l’obertura d’una filial, des d’on també dona servei a plantes de producció d’altres països com Equador, Perú, Panamà o Mèxic.

TAI ha desenvolupat un software que gestiona i controla el funcionament de plantes de producció en temps real. Aquest sistema, anomenat MES (Manufacturing Execution System), registra informació sobre la maquinària, la monitoritza i en verifica el funcionament per assegurar-ne la qualitat, al mateix temps que permet automatitzar i digitalitzar processos productius.

Segons explica el gerent de TAI Smart Factory, Antoni Graupera, l’objectiu dels seus clients “és optimitzar l’eficiència, la qualitat i disposar de la informació adient per a la presa de decisions”. Per aquest projecte, l’empresa catalana ha comptat amb el suport d’ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- a través de l’oficina a Bogotà.

L’empresa catalana va decidir establir-se a Colòmbia perquè “és un mercat prou madur, però que encara té recorregut per incorporar l’automatització en la indústria i que compta amb mà d’obra ben preparada”, assegura Graupera. TAI treballa per una de les principals firmes cosmètiques de Colòmbia, que té més de 1.700 treballadors.

Fundada al 1997, està present en fàbriques de 27 països d’arreu del món. TAI factura 1,8 milions d’euros i compta amb una plantilla d’una trentena de persones, quatre de les quals, a la filial colombiana. Aquest 2019, la pime catalana preveu arribar a una facturació de 270.000 a Amèrica Llatina.