Font: ACN

Amb el Regne Unit a punt de sortir de la Unió Europea, les empreses catalanes insisteixen que estan “tranquil·les” i “preparades” per fer front als canvis que podrien derivar de la sortida de la Gran Bretanya de la UE, però també admeten que encara no han pres decisions fermes quant a la situació.

El Regne Unit és el cinquè soci comercial de Catalunya, amb més de 3.600 empreses exportadores al país i unes 450 instal·lades allà. De fet, les exportacions al Regne Unit representen aproximadament el 6% del total, que ascendeix a gairebé quatre mil milions d’euros. Clàudia Danesi, gerent de Catalunya Comerç i Inversions (ACCIÓ), adverteix que “la majoria de firmes han preparat molt poc”.

En aquest sentit, Danesi diu que l’impacte del Brexit podria ser “significatiu” tant per a les empreses que importen com per a aquelles amb marques registrades al Regne Unit. “Les empreses han d’avaluar amb precisió els riscos i les oportunitats, ja que no poden generalitzar-se”, diu Gascón, que dóna l’exemple d’empreses que ofereixen “productes de cicle de vida curts”, que podrien ser greument afectats per un Brexit sense cap acord.

El gerent d’ACCIÓ afirma que el nombre de consultes realitzades per empreses a l’agència ha augmentat a la vista de la incertesa i que han expressat les seves “preocupacions sobre diferents escenaris possibles”. “Tots els escenaris de Brexit estan oberts, des dels més difícils als que prediuen una sortida més suau que tindria molt menys impacte”, diu. Segons Danesi, les empreses estan més preocupades per qüestions relacionades amb la fiscalitat, juntament amb la logística, els costums i les regulacions.

Amb el parlament britànic que rebutja el pla de sortida del primer ministre Theresa May per tercera vegada el divendres, Gascón afirma que “és natural que en èpoques d’incertesa les empreses es preocupin i vulguin seguretat”, tot i que creu que, al final, res “realment dramàtic” “passarà en relació amb el Brexit.

“Hem vist totes les alternatives i creiem que podrem adaptar-nos a les noves regles del joc”, diu Antoni Garriga, cap de l’empresa Salicru, que no obstant això lamenta la “incertesa”. No obstant això, també pensa que els nous drets de duana o la devaluació de la moneda “no signifiquen una amenaça” perquè “afectarà a tothom de la mateixa manera”.

Font: Agència Catalana de Notícies

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram