Font: Generalitat de Catalunya

Prospective Actions (Catalunya 2014-2018), de l’Institut del Teatre, ha guanyat el premi a la millor instal·lació a la Quadriennal de Praga, l’exposició internacional d’escenografia més important del món, que ha tingut lloc aquests dies a la capital de la República Txeca. La comissària de la mostra i professora i escenògrafa de l’ESAD, Marta Rafa, ha recollit el premi a mans del ministre de Cultura txec, Antonin Stanek. “L’art ha de ser sempre lliure”, ha reblat Rafa en la seva intervenció.

La proposta catalana guanyadora Prospective Actions (Catalunya 2014-2018) és una creació de les escenògrafes Laura Clos “Closca” i Xesca Salvà, i els dramaturgs Marc Villanueva i Pau Masaló, tots ells graduats a l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre. El jurat ha reconegut la instal·lació de la delegació catalana per ser una escenografia de “sabotatge, d’acció política, revolució i protesta”. Alhora destaca que l’obra examina des de molts punts de vista la relació entre disseny i democràcia.

La Quadriennal de Praga, amb la participació d’artistes de més d’una setantena de països, ha pogut veure tres propostes catalanes. La performance Theáomai en el marc de la secció d’Estudiants; Prospective Actions (Catalunya 2014-2018), en la secció de Països i regions i Quan les parets parlen, en el marc de la secció PQ Studio. És la cinquena vegada consecutiva que hi participa l’Institut del Teatre.

Durant aquests dies la directora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, així com les professores i escenògrafes de l’ESAD, Bibiana Puigdefàbregas i Marta Rafa, junt amb Joan Maria Minguet, han participat en la conferència titulada Catalonia. Art and democracy. Rafa ha agraït la feina dels estudiants de l’Institut del Teatre que han fet de voluntaris a la Quadriennal, així com a l’Institut Ramon Llull pel seu suport en l’esdeveniment.

La Quadriennal de Praga és una plataforma internacional de trobada i intercanvi entre professionals, estudiants, escoles, arquitectes, pedagogs, investigadors i públic interessat en el món del disseny escenogràfic en el sentit més ampli de la paraula. En el marc de la Quadriennal, se celebren una àmplia varietat d’activitats com exposicions, simposis, residències i esdeveniments educatius.