La portaveu d’ERC al Parlament, Ester Capella, i el president del grup, Josep Maria Jové, en el moment de la votació [Foto: Marta Sierra / ACN]

El Parlament ha aprovat modificar la Llei 16/2014, d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea, per tal que la Generalitat pugui crear un cos de funcionaris amb les aptituds i els coneixements “necessaris” per al desenvolupament de les competències que l’Estatut li encomana en matèria d’acció exterior i de relacions amb la UE.

El ple ha donat llum verda a la proposició de llei d’Esquerra, que permetrà reforçar la diplomàcia del país. El text modifica un únic punt de la normativa d’acció exterior per crear aquest cos, establir el procés de selecció dels professionals que n’han de formar part i definir-ne les funcions. S’han rebutjat totes les esmenes a la totalitat (PP i Vox), i aprovat algunes a l’articulat.

El portaveu adjunt d’ERC, Jordi Albert, ha defensat que la modificació de la llei serveix per enfortir l’acció exterior, ajudar la ciutadania catalana que viu arreu del món, així com les entitats catalanes amb llaços arreu del planeta. “No estem aquí per perdre recursos, capacitat ni experiència, sinó per créixer”, ha argumentat.

El diputat del PSC Alberto Bondesio ha destacat la importància de la creació del cos d’acció exterior: “Avui escollim entre un model de falsos patriotes o de diàleg i pau”. El dirigent socialista ha subratllat que les autonomies poden executar polítiques d’acció exterior, i ha criticat que el PPC negui a Catalunya el mateix que volen per a La Rioja.

El Parlament modifica la llei del cos d’acció exterior per desenvolupar les competències sobre la relació amb la UE

El diputat Andrés García Berrio, dels Comuns, ha qualificat de “molt bona notícia” que la modificació de llei s’aprovi. El parlamentari també ha agraït que ERC hagi recollit moltes de les propostes de CCOO, i que es garanteixi la cooperació de Catalunya a l’exterior.

La diputada de la CUP Laure Vega ha constatat que el cos de funcionaris s’hauria de desenvolupar en una lògica de sobirania. I que té dubtes que l’assignació pressupostària sigui ara mateix la “prioritat màxima” del país. Tot i això, ha donat confiança al grup d’Esquerra.

El diputat Francesc de Dalmases (Junts) ha etzibat a ERC que “així no es fan les coses”, i que era important crear un cos d’acció exterior però per anticipar les bases de la independència. Ha acusat els republicans de “consolidar l’autonomia” i “guardar la nació al calaix”. “No serem còmplices de la mediocritat”, ha afegit. Sílvia Orriols (AC) ha criticat que la llei no tingui objectius sobre la internacionalització del conflicte català.

El diputat del PPC Hugo Manchón ha afirmat que ERC continua amb la “conspiració” del 2017 contra Espanya i la democràcia, però ara amb la “complicitat” del PSC. Al seu torn, Alberto Tarradas (Vox) ha advertit que la nova llei no millorarà res, i que només és un pas més cap a la “construcció paral·lela” d’un estat “fictici”, disfressat d’una professionalització administrativa.

Votació al ple del Parlament de la llei [Foto: Marta Sierra / ACN]

La proposició afegeix una nova disposició a la Llei d’acció exterior per crear un cos de funcionaris adscrit al departament competent en matèria d’acció exterior i Unió Europea per desenvolupar les competències que l’Estatut encomana a la Generalitat en aquest àmbit.

La iniciativa, que va impulsar l’exconsellera d’Acció Exterior Meritxell Serret (ERC), estableix el procés de selecció i les aptituds i els coneixements requerits per als professionals que han de formar part del cos i defineix les funcions que hauran de desenvolupar.

El Parlament va aprovar el 9 d’abril tramitar per lectura única la proposició de llei d’ERC sobre el cos d’acció exterior. Hi han votat a favor Esquerra, PSC i Comuns. Es van abstenir Junts i CUP, ho van fer en contra PPC, Vox i AC.

El Govern Aragonès inicia els tràmits per crear un cos que professionalitzi l’acció exterior
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram