Font: OBK

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) inicia dimecres una gira de cinc setmanes al Japó acompanyada per la batuta del seu titular, el mestre Kazushi Ono. Aquesta és la tercera gira que l’OBC fa a aquest país, on interpretarà música simfònica i òpera en els seus principals escenaris. La gira està emmarcada en l’àmbit de l’Olimpíada Cultural de Tòquio 2020.

Els concerts seran a les ciutats de Tòquio, Otsu, Sapporo, Nagoya i Hiroshima per presentar una nova producció de l’òpera Turandot signada per Àlex Ollé i interpreta, entre altres, la Novena de Beethoven amb solistes i cor japonesos i el Concert per a dos shamisens de Santcovsky. Un concert educatiu a Tòquio aproparà la música als més joves.

Entre els solistes que participaran a la producció cal destacar les sopranos Iréne Theorin i Jennifer Wilson, com a princesa Turandot, els tenors Teodor Ilincai i David Pomeroy com a Calaf, les sopranos japoneses Nakamura Eri i Sunakawa Ryoko en el paper de Liù i els baixos Riccardo Zanellato i Tsumaya Hidekazu en el rol de Timur.

MÚSICA SIMFÒNICA

A més dels quatre escenaris on es farà Turandot, l’OBC oferirà dos programes simfònics. El primer, que es farà a l’Aichi Arts Center Concert Hall de Nagoya i al Bunka Kaikan de Tòquio, estarà format pel Concert per a dos shamisens i orquestra de Fabià Santcovsky, obra encàrrec de l’OBC que es va estrenar a L’Auditori el mes de maig i que comptarà novament al Japó amb la participació dels prestigiosos Yoshida Brothers.

L’altre programa estarà constituït pel concert de Santcovsky i la Novena de Ludwig van Beethoven, que tindrà com a solistes la soprano Jennifer Wilson, la mezzo Etsuko Kanoh, el tenor David Pomeroy i el baix Hidekazu Tsumaya, que estaran acompanyats del cor Tokyo Opera Singers. Es farà al Bunkamura Orchard Hall de Tòquio i al Bunka Gakuen d’Hiroshima.

Amb la voluntat d’apropar la música als més joves, Kazushi Ono ha ideat un programa educatiu per adolescents de fins a 19 anys que es farà al Suntory Hall de Tòquio el 29 de juliol amb la col·laboració de la Sony Music Foundation. L’OBC interpretarà el Preludi de l’òpera Carmen de Georges Bizet, Ma mère l’oye de Maurice Ravel i les tres danses d’El sombrero de tres picos de Manuel de Falla. Al concert hi participarà també la mezzosoprano Marina Rodríguez-Cusí.

TERCERA GIRA AL JAPÓ

Aquesta és la tercera gira que l’OBC farà al Japó. La primera va ser els mesos de maig i juny de l’any 1992 amb el mestre Luis Antonio García Navarro i el pianista Joaquín Achúcarro. L’orquestra va tornar al Japó tres anys després i en els mateixos mesos. Era el maig i juny de 1995. En aquella ocasió el director va ser Edmon Colomer i es va convidar com a solistes al pianista Josep M. Colom i al guitarrista Ismael Barambio.

Des de llavors, l’OBC ha fet altres grans gires internacionals, com la que va portar-la als Estats Units de la mà de Lawrence Foster l’any 2002 o la gira que va fer per Àustria, Eslovènia i Croàcia l’any 2013 amb Pablo González al capdavant de la formació. A més d’aquestes gires, l’orquestra ha fet diversos concerts en algunes de les sales més representatives d’Europa.

Coincidint amb el viatge al Japó de l’OBC, ha sortit al mercat el disc Les ballets de Picasso, editat per Tritó. El disc presenta els cinc grans ballets en els quals Pablo Ruiz Picasso va participar dissenyant l’escena i el vestuari: El sombrero de tres picos, Pulcinella, Parade, Mercure i Le Train Bleu.

Músiques de Manuel de Falla, Igor Stravinski, Erik Satie i Darius Milhaud que queden recollides en aquest disc, dirigit per Kazushi Ono, que conté el llibret en català, castellà, anglès i japonès i ha comptat amb la participació de la mezzo Marina Rodríguez-Cusí. Es va enregistrar a la Sala 1 Pau Casals de L’Auditori entre els anys 2017 i 2018.