Font: Observatori Astronòmic Albanyà

L’Observatori Astronòmic d’Albanyà ha començat a col·laborar amb la NASA per investigar planetes fora del sistema solar fent servir dades de la nau espacial TESS. L’observatori, dos anys després de la seva inauguració, ho farà incorporant-se a l’equip de seguiment TFOP SG1 de la NASA. És el primer centre català a col·laborar amb el seguiment de la nau espacial TESS de l’estació espacial.

El centre acumula més de 100 deteccions d’exoplanetes coneguts. La incorporació de l’Observatori Astronòmic Albanyà al projecte TESS arriba després que aquest centre hagi fet ja dues publicacions en l’àmbit de la recerca d’exoplanetes col·laborant amb l’Institut Leibniz d’Astrofísica de Potsdam i amb l’Observatori de Pulkovo a Sant Petersburg.

La missió principal de TESS és descobrir 50 exoplanetes de mida semblant a la Terra durant la seva missió, amb una durada prevista de 2 anys. Aquesta missió de la NASA està liderada per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i ja comença a operar i detectar planetes en estrelles visibles des de l’hemisferi nord.

L’Observatori Astronòmic Albanyà es troba dins del PEIN Alta Garrotxa, al municipi d’Albanyà i adjacent al càmping Bassegoda Park. Es va convertir en el primer campament Starlight de la península Ibèrica. D’altra banda, l’excepcional qualitat del cel d’Albanyà va fer que es convertís en el primer Parc Internacional de Cel Fosc de l’Estat el 2017. A més, és el primer indret de tot el món a rebre aquests dos certificats.

A banda de les tasques més científiques, l’observatori porta a terme una tasca divulgativa. S’hi poden fer, per exemple, batejos astronòmics nocturns, una activitat fins i tot adreçada als més petits. Tallers i cursos de formació diversos formen part també de les activitats de l’Observatori.