Font: Institut Ramon Llull

Max Besora i Monika Zgustova seran els propers residents a Art Omi de Nova York. Així ho ha desvetllat l’Institut Ramon Llull, en una convocatòria que s’hi van presentar 22 aspirants. Besora s’allotjarà a Nova York durant la primavera vinent i Monika Zgustova, a la tardor.

Tan Besora com Zgustova compartiran estada amb escriptors d’arreu del món a la residència durant la qual s’organitzaran tant activitats individuals com en grup i es propiciarà la divulgació de l’obra dels participants.

Max Besora ha publicat el llibre de poesia L’espectre electromagnètic (premi Benet Ribas de poesia, Pagès Editors, 2008) i les novel·les Vulcano (Labreu, 2011), La tècnica meravellosa: una novel·la de campus (Males Herbes, 2014), Aventures i desventures de l’insòlit i admirable Joan Orpí, conquistador i fundador de la Nova Catalunya (Males Herbes, premi Ciutat de Barcelona 2017, que Open Letter publicarà properament a la llengua anglesa) i l’assaig-ficció Trapologia junt amb Borja Bagunyà (Ara Llibres, 2018). Properament es publicarà la seva última obra, La Musa Fingida, a l’editorial Males Herbes en català i Orcinny Press en castellà.

Monika Zgustova resideix des dels anys vuitanta a Barcelona. Traductora, escriptora i periodista (col·labora amb La Vanguardia, Ara i El País, entre altres diaris nacionals i internacionals), ha portat a terme seixanta traduccions, del txec i del rus, de Bohumil Hrabal, Jaroslav Hašek, Václav Havel, Milan Kundera, Anna Akhmàtova i Marina Tsvetàieva, entre d’altres, per les quals ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi Ángel Crespo.

És autora d’un recull de narracions, Contes de la lluna absent (Premi Mercè Rodoreda), i de vuit novel·les, entre les quals destaquen La dona silenciosa, aclamada entre les cinc millors novel·les del 2005; La nit de Vàlia, Premi Amat-Piniella 2014 a la millor novel·la de l’any; Les roses de Stalin (Galàxia Gutenberg, 2016), i Vestides per a un ball a la neu (2017).

La seva novel.la més recent, Un revòlver per sortir de nit (GG, 2019) està entre els cinc millors llibres de l’any pel programa “A vivir” de Cadena Ser. La seva obra s’ha traduït a deu idiomes, entre els quals l’anglès, l’alemany i el rus, amb quatre de les seves novel·les publicades als Estats Units.

La col·laboració entre l’Institut Ramon Llull i Art Omi va començar el 2010 i ha permès que, des d’aleshores, cada any, un autor de literatura catalana hagi anat a la residència d’escriptors Art Omi. El programa Writers Art Omi (antigament coneguda com a Ledig House) fa vint-i-cinc anys, més de cent autors de cinquanta països diferents hi han estat acollits.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram