Més de dos-cents polítics i intel·lectuals portuguesos presenten un manifest contra la judicialització del procés català i per una sortida democràtica del conflicte entre Catalunya i Espanya. En un manifest titulat Contra la judicialització de la política, aquest col·lectiu assegura que “som molts, tant internacionalment com dins de les fronteres espanyola i portuguesa, per denunciar les conseqüències de la securitització i judicialització del cas català”.

Sobre la sentència es diu que “a la naturalesa intrínseca de la democràcia i ens obliga a tots a expressar la nostra preocupació per una deriva agreujada”. I afegeix que “l’Estat espanyol va optar per acusar els independentistes del delicte de “rebel·lió” perquè la detenció preventiva sense fiança fos automàtica” i posa en relleu “les successives humiliacions que van patir els jutges espanyols a Bèlgica, Alemanya i Gran Bretanya, països que es van negar a extradir. altres independentistes que es van refugiar en ells”.

Aquest col·lectiu de polítics i intel·lectuals portuguesos “agreuja encara més una trajectòria de violació de drets, llibertats i garanties que no deixa de ser denunciada internacionalment i crea un precedent del dret a la manifestació pacífica i dels drets polítics en general”.

Així, els subscriptors del manifest reiteren que “el problema català és de caràcter eminentment polític i, per tant, manca de solucions polítiques i no judicials”. I per tant, insten “l’amnistia immediata dels líders polítics i associatius catalans empresonats i que s’acusin càrrecs contra tots” i “les autoritats portugueses i europees a prendre una posició sobre els problemes d’esprémer la democràcia i els drets polítics fonamentals que estem assistint a Espanya i Catalunya”.