Font: Institut Ramon Llull

Més de 350 professors d’una catorzena d’universitats s’han titulat durant 10 anys en el programa formatiu de didàctica per a l’ensenyament del català a l’exterior. Aquest és un dels resultats que han presentat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l’Institut Ramon Llull (IRL) i la Xarxa Vives d’Universitats (XVU) de 10 anys de col·laboració.

El programa de didàctica de la llengua com a idioma estranger té per objectiu contribuir a la formació de futurs professors de català en universitats de l’exterior i el tractament de la variació lingüística, la cultura i la literatura a l’aula. Els participants reben formació sobre el disseny i l’aplicació d’estratègies didàctiques per a l’ensenyament de llengües estrangeres, així com en literatura, cultura i dinamització.

Durant els 10 anys de trajectòria del curs, hi han participat estudiants del País València (53%), de Catalunya (40%) i de les Illes Balears (7%). La majoria provinents de les universitats de València (37%), Barcelona (14%), Autònoma de Barcelona (10%), Jaume I (9%), Illes Balears (7%), Pompeu Fabra (7%) i d’Alacant (7%), si bé també han cursat el programa titulats de les universitats Rovira i Virgili, Oberta de Catalunya, de Girona, de Lleida, Politècnica de València i de Vic · Central de Catalunya.

Dels estudiants participants en el programa, 31 persones, la majoria dones (71%), han esdevingut docents de llengua catalana a universitats de 13 països. El curs ha resultat també ser una oportunitat única de formació d’alt nivell en metodologies, estratègies i recursos didàctics per a l’ensenyament del català de segones llengües, en comptar amb la participació de professorat especialitzat que imparteix o ha impartir docència a universitats tan diverses com la de Califòrnia Los Ángeles-UCLA; Hebrea de Jerusalem, Oxford, Cambridge, Manchester, Colònia, Lió, Hèlsinki, Torí, i Autònoma de Madrid, entre d’altres.

Les tres entitats han coincidit en l’èxit del programa i la consolidació d’aquesta col·laboració institucional, basada en l’interès comú d’impulsar el coneixement i el prestigi de la llengua i la cultura arreu del món. La desena edició del Curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger se celebrarà del 18 al 20 d’octubre de 2019 a Vinaròs i Morella.