Foto: Miquel Fernández resideix a Norman (Ocklahoma, Estats Units) [cedida]

Miquel Fernández (Reus, 1981) és dissenyador de software i fa gairebé 7 anys que resideix a Norman (Oklahoma, Estats Units). És una de les 43.000 persones que han participat en l’estudi de viabilitat de la vacuna de la Covid-19 que està portant a terme la farmacèutica Pfizer.

Pfizer i Biontech han assegurat que la seva vacuna contra la covid-19 ha demostrat tenir una eficàcia de més del 90% dels casos 28 dies després de l’inici de la vacunació, que consisteix en dues dosis. Fernández hi va participar fa un parell de mesos. “Van ser dues dosis aplicades amb tres setmanes de diferència”, assegura a Exterior.cat.

Després de rebre la primera dosi, Fernández explica que “em va provocar una reacció similar a la grip durant unes cinc hores, l’endemà de rebre la vacuna”. En la segona dosi “la reacció va ser pràcticament tota la tarda i nit d’aquell dia, amb símptomes més aguts de dolor i de cansament generalitzat. L’endemà, em notava molt esgotat físicament. Però, després no vaig tenir cap altre efecte secundari”.

HI PARTICIPA A TRAVÉS D’UN ANUNCI

La participació de Fernández en l’estudi de viabilitat de la vacuna de la Covid-19 va ser arran d’un anunci. “Hi havia un laboratori clínic que hi participava a Norman (OK), que és la ciutat on visc, i vaig registrar-me al web de l’estudi. Vaig respondre un qüestionari, em van trucar un parell de cops per comprovar si reunia el perfil adequat i van seleccionar-me”, explica el reusenc.

Fernández admet que “vaig trobar que era una de les poques coses que podia fer activament per a ajudar a resoldre aquesta crisi sanitària global, al marge de fer allò que fa pràcticament tothom de ser curós amb la higiene, portar mascareta i mantenir distància social”.

Mentre aquestes proves en humans continuen el seu curs, els resultats preliminars indiquen que la vacuna protegeix de la covid-19 en la majoria dels casos set dies després de la segona dosi. “Ara he de seguir anant a fer-me analítiques durant un parell d’anys amb tres o quatres visites esglaonades durant l’any. A banda d’això, un cop a la setmana he de respondre a través d’una aplicació mòbil una pregunta en que se’m demana si tinc algun símptoma”, afegeix Fernández.

Pfizer i Biontech esperen demostrar la seguretat de la vacuna durant la tercera setmana de novembre. Si constaten que no té riscos per la salut, llavors demanaran l’autorització dels reguladors per comercialitzar la vacuna de manera urgent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram