Font: Comissió Europea

Quatre iniciatives amb segell català han estat guanyadores de la competició oberta per la Comissió Europea que abordaran els grans reptes científics i tecnològics per canviar el futur. Aquesta convocatòria de projectes de recerca es va impulsar fa dos anys com a part del programa de treball FET (Future and Emerging Technologies) 2018 d’Horizon 2020. A la convocatòria s’hi van presentar 33 projectes, dels quals sis han estat els guanyadors després d’una avaluació en dues fases per part d’experts independents d’alt nivell.

Les sis accions premiades són Time Machine (amb la participació de Universitat Autònoma de Barcelona, i la Universitat Politècnica de Catalunya); Humane AI (amb la participació de la Universitat Pompeu Fabra i la col·laboració de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial); Sunrise (amb la participació de l’Institut Català d’Investigació Química) i Life Time (amb la Fundació Centre de Regulació Genòmica com a membre fundador català).

Les accions es centren en ampliar la comprensió de com es generen i evolucionen les malalties, com el nostre ric patrimoni cultural pot arribar a ser accessible per a tothom, com es poden produir els fertilitzants i els combustibles sintetitzats directament a partir de noves fonts d’energia neta i com es poden desenvolupar nous sistemes artificials per servir a la gent i la indústria.

Dels projectes guanyadors amb presència catalana, Time Machine té com a objectiu construir una infraestructura de digitalització i computació a gran escala per digitalitzar enormes quantitats d’informació dels arxius històrics d’Europa, grans col·leccions de museus i biblioteques. Humane AI vol desenvolupar sistemes d’AI per processos de presa de decisions transparents, que s’adaptin a entorns dinàmics del món real i que puguin entendre persones i contextos socials complexos.

Mentrestant, Sunrise pretén desenvolupar maneres de simular la fotosíntesi natural per produir combustibles sostenibles i productes químics bàsics per a l’emmagatzematge d’energia renovable i una indústria química neta. I LifeTime, busca com prendre millor com comencen les malalties i progressen en el cos humà. Com a membres fundadors catalans es troba la Fundació Centre de Regulació Genòmica.

Els dos altres projectes guanyadors són Restore, que es centrarà en la medicina regenerativa i la reconstitució immune dirigida per al tractament del càncer i Energy-X, amb la intenció de trobar maneres de convertir eficaçment l’energia solar i eòlica en formes químiques.

La Comissió Europea ha destinat una subvencií d’un milió d’euros per a cadascun dels sis projectes guanyador i tindran un any per preparar agendes de ciència i tecnologia en àrees d’importància estratègica per a Europa. De la seva investigació en derivarà la planificació estratègica del programa Horizon Europe, el programa de recerca i innovació proposat per la UE per al 2021-2027.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram